PORED SUPERMARKETA U ENGLESKOJ Arheolozi pronašli grobnicu poput Tutankamonove


Foto: EPA

Arheološka otkrića vrlo često započnu nekim malim tragom, a ponekad se na njih naiđe sasvim slučajno. Tako se dogodilo i s pronalaskom nevjerojatnog nalazišta u Engleskoj kada su arheolozi pored supermarketa otkrili grobnicu koju su nazvali engleskom inačicom Tutankamonove, piše BBC.

Kada su znanstvenici 2003. godine doznali za arheološko nalazište koje je otkriveno nakon radova na cesti u Essexu, nisu ni sanjali da će na njemu pronaći najstariji primjer kršćanskog anglosaksonskog kraljevskog pokopa.

Kraljevska grobnica

Kraljevska grobnica pronađena je između puba i supermarketa Aldi, a arheolozi su iskopali na desetke rijetkih artefakata jer je grobna komora više od tisuću godina bila netaknuta.

Stručnjaci prema fragmentima zubne cakline smatraju da se vjerojatno radi o grobnici anglosaksonskog princa iz 6. stoljeća.

Prvo se pretpostavljalo da se radi o pogrebnom mjestu Saeberta, saksonskog kralja Essexa, ali su detaljnije analize utvrdile da je grob izgrađen između 575. i 605. godine, odnosno najmanje 11 godina prije njegove smrti.

Stoga arheolozi pretpostavljaju da se radi o grobnici Seaxe, Saebertova brata.

Nakon 15 godina stručne i detaljne analize, neki artefakti bit će vraćeni u Southend kako bi ih se prvi put izložilo u Centralnom muzeju.

Pronađena povijesna blaga

Unutar drvene konstrukcije tlocrta četiri kvadratna metra arheolozi su pronašli oko 40 rijetkih i dragocjenih predmeta.

Među njima su bile lira, odnosno drevna harfa, i drvena kutija stara 1400 godina, za koju se smatra da je jedini očuvani primjerak oslikane anglosaksonske stolarije u Britaniji.

Također su pronađeni zlatni novčići, pozlaćeni srebrni vrat drvene posude za piće, ukrasne staklene čaše, zlatna kopča za pojas i zastava za koju se vjeruje da dolazi iz Sirije.

Svaki nalaz bio je smješten u grobnici “kao dio pažljivo aranžiranog obreda sahrane”.

Zlatni križevi na očima

Arheolozi su u gornjem dijelu lijesa pronašli tanke zlatne križeve koji su vjerojatno bili stavljeni na oči princa kako bi se naznačilo da je kršćanin.

“Iznimno velik” lijes od jasena težio je sam po sebi 160 kilograma. Prema njegovim dimenzijama, stručnjaci su utvrdili da je princ bio visok oko 168 centimetara.

U grobnici je pronađen i mač ukrašen zlatom, što je jasan znak da se radilo o kraljevskom pogrebu.

Sophie Jackson, direktorica Muzeja londonske arheologije (MOLA), rekla je kako nitko nije očekivao da će “neobećavajuće nalazište” iz 2003. godine postati “inačica Tutankamonove grobnice”.

“Nalazište se nalazi između željezničke pruge i ceste. Ne očekujete da ćete tamo naći kraljevsku grobnicu”, rekla je.

HMS