Home > BiH > Poplave zahvatile sjeverne dijelove BiH

Poplave zahvatile sjeverne dijelove BiH

Nakon jednomjesečnog kišnog razdoblja jak pljusak koji je u utorak popodne zadesio veći dio Bosne i Hercegovine uzrokovao je izlijevanje potoka, porast vodostaja rijeka i pojavu podzemnih voda.

Najkritičnije je trenutno u Tesliću, gdje Usora još nije napustila korito, ali su jake bujične vode poplavile magistralni put M-4 Doboj – Banja Luka u mjestu Vrela, a manje rijeke i potoci su uzrokovali plavljenje cesta i nekoliko domaćinstava u Vlajićima, Jasenovoj, Gomjenici, Blatnici i drugim naseljima u gornjem toku rijeke Usore, javlja Federalna.

Građani Čelića zabrinuti jer kiša i dalje pada

Tuzlanska županija pogođena je obilnim padalinama. Sjeverna magistrala u gradu Tuzla je, zbog lošeg odvoda i zastarjelih kanalizacijskih cijevi, pod vodom zbog čega se stvara i problem u prometu.

Osim Tuzle, poplavljeno je petnaest kuća u Brnjiku, a u Čeliću sedam. Potvrdio je ove informacije za Federalnu televiziju Admir Hrustanović, načelnik Čelića.

U Brankovićima poplavljen magistralna cesta Doboj – Zenica

Civilna zaštita je ranije dala obavještenje za hidrološko stanje na području općina u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj te Unsko-sanskoj županiji.

Prognoziran je porast vodostaja uslijed novih padalina na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne.​​​​​​​ Navedeno je kako su bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH.

U naredna tri dana prognozirano je izvanredno hidrološko stanje, posebno na području srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivu rijeka Une i Sane.Poplavljena je magistralna cesta Doboj – Zenica u Brankovićima kod Žepča, a pod vodom je i sjeverni ulaz u Maglaj, kao i regionalna cesta prema Zavidovićima u Starom gradu.

Jabuka