PONUDA IZ TOMISLAVGRADA “NEPRIHVATLJIVA”: Izetbegovićev zet ponovo dobio milijunske poslove od sarajevskog VIK-a

Nije važno jesmo li svi SDA, bitno je da netko radi dobar posao, kazao je premijer Sarajevske županije Edin Konaković krajem srpnja prošle godine govoreći o smjeni tadašnje uprave sarajevskog komunalnog poduzeća “Vodovod i Kanalizacija ( ViK).

Nakon toga na čelo ovog javnog poduzeća imenovana je “stručna” i  “nestranačka” direktorica Azra Muzur, kadar SDA. Nije dugo trebalo i  VIK je ponovo unosne poslove vrijedne dva milijuna maraka na “stručan i nestranački način” dodijelio zetu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, piše Žurnal.info, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Primarni cilj nove Uprave VIK-a je borba s gubicima vode, kazat će Azra Muzur. Kako bi ispunila zadate ciljeve premijera Konakovića i riješila problem vodoopskrbe u Sarajevu odlučila je krenuti stopama svog prethodnika.

Ponovo je zet Bakira Izetbegovića dobio unosne poslove od VIK-a. Za tri mjeseca firma Bihexo u vlasništvu Mirsada Berberovića dobila je tendere u vrijednosti dva milijuna maraka.

Primarni cilj uprave, Nezavisnog odbora i Skupštine poduzeća bit će zasnovan na mjerama Vlade SŽ i ciljevima premijera Elmedina Konakovića, između ostalog na borbi s gubicima u vodovodnom sistemu i popravlju imidža poduzeća, izjavila je Azra Muzur sedam dana nakon preuzimanja dužnosti nove direktorice VIK-a.

Tri mjeseca kasnije direktorica Muzur izvještava premijera: Kako bi poduzeće moglo odgovoriti postavljenim zadacima i ciljevima definirana je specifikacija kontrolno-mjerne i ispitne opreme za smanjenje neprihodovane vode koju poduzeće treba posjedovati. Raspisan je javni natječaj a nakon e-aukcije dana je preporuka poduzeću za potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem-firmom Bihexo. Potpisivanje ugovora se očekuje nakon isteka žalbenog roka odnosno do kraja siječnja, navela je, između ostalog, direktorica Muzur u svom izvještaju za premijera Konakovića.

Samo tri mjeseca nakon preuzimanja dužnosti Azra Muzur firmi Bihexo dodjelila je poslove vrijedne milijun i pol maraka. Tender za nabavku nove opreme za mjerenje i detekciju kvarova, vrijedan je 702.000 KM. Najpovoljniji ponuđač bio je Bihexo.

Tender za nabavku vodovodne armature za mrežu vrijedan milijun maraka raspisan je početkom rujna prošle godine. Tender je raspisala stara a posao dodijelila nova uprava. Pristigle su dvije ponude firme Bihexo i Vodoskok iz Tomislavgrada. Ponudu tvrke Vodoskok VIK je odbacio ocjenivši je neprihvatljivom. Jedina preostala ponuda u vrijednosti 823.405 KM bila je firme Bihexo.

Tako je u ovoj godini Bihexo od nove uprave dobio poslove vrijedne 1,5 milijuna maraka. Dodatno, nova uprava dala je svoj potpis na ugovore za poslove koje je BIHEXO ranije dobio od stare uprave. Na osnovu takvog  aranžmana za samo dva dana u siječnju ove godine Bihexo je od VIK-a dobio 670.000 KM, naravno bez PDV-a.

U prethodnim godinama firma Bihexo bila je glavni dobavljač cijevi za sarajevski vodovod. Samo u mandatu SDA-ovog  “beznadležnog” kantonalnog premijera Elmedina Konakovića firma Izetbegovićevog zeta od Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija dobila je ugovore vrijedne 7,5 milijuna maraka, o čemu je Žurnal već ranije pisao.

Novi tender za nabavku cijevi za Vodovod vrijedan dva milijuna maraka objavljen je krajem rujna prošle godine, najpovoljniji ponuđač još uvijek nije objavljen.

Hoće li na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača uticaj imati ostavka premijera Konakovića na sve stranačke funkcije u SDA?