Ponajbolje izdanje Dinama u ovoj sezoni i odlične reakcije Kopića u fazi najveće dominacije Seville!

Sinoć smo u Maksimiru vidjeli ponajbolje izdanje Dinama u ovoj sezoni. Ne samo zbog uvijek prestižne činjenice da su pobijedili Sevillu i držali je na konopcima u posljednjim minutama. Kopićeva momčad je, iako oslabljena, pružila tehničko-taktički kudikamo uvjerljiviju partiju u odnosu na Sevillu.

Trener Dinama je iznenadio odabirima u startnoj postavi. Ostavivši Bočkaja na klupi, umjesto kojeg je igrao laganiji Štefulj, ali iznad svega uvrštenjem Tolića u postavi, Kopić je očito želio novu energiju u momčadi.

Limitirani gosti

Dinamo je od starta pokušao visoko napasti i lomiti tečnost izlaza Seville iz obrambene zone. Taj pritisak djelovao je više ili manje uspješno, ali je svakako u prvih 20-ak minuta limitirao ideju gostiju da posjedom i mirnim razigravanjem troše vrijeme. Kada su Modri malo posustali u pritisku, što je bilo logično, tada je Seville preuzela nešto više loptu i diktat ritma utakmice.

Za razliku od domaće im utakmice, Španjolci su u Maksimiru djelovali kao da je najvažnije limitirati razvoj igre Dinama, a prema naprijed nisu ni približno bili opasni kao u prvoj utakmici. Kao što smo i najavljivali, Lopeteguijeva momčad nije opterećena estetikom igre, nego je fokusirana natjecateljski. Ona je stigla s dva gola prednosti i postavila se tako, kao da je to dosta veliki odmak za ambicije Dinama.

Nakon prvog dijela u kojem je dojam utakmice bio kao i rezultat, remi, u nastavku se činilo da će Sevilla podignuti ritam. Uzeli su potpuno pod svoje loptu, dugo razmjenjivali paseve i pokazivali sposobnost da bez stresa kontroliraju igre. I da nisu gladni za postići gol…

Izmjene koje je u toj fazi gostujuće dominacije napravio Kopić pokazale su se pravovremenima i tehnički pogođenima. Prije svega Bulat je donio više trke i jasnije geometrije napada, a onda je Dinamov trener unio novu energiju sa ŠpikićemBočkajem i Emrelijem. Podigla se formacija Modrih više naprijed, skratila put defenzivne trke veznim igračem i tako se, primjerice, Bočkaj našao u optimalnoj poziciji.

S lijeve je strane činio probleme gostujućoj obrani kroz pasove, centaršuteve i ubacivanja iz drugog plana. S druge strane Špikić i Emreli donijeli su sprinterske moći, u odnosu na teže i već umorne igrače kao što su Ristovski Petković, koji su bili vrlo borbeni.

No, dril Modrih, pogotovo nakon trenutka koji je promijenio dinamiku utakmice, kaznenog udarca koji je realizirao Oršić, posve je zatekao Lopeteguijevu momčad. Ona se zato spustila u krilo svome golmanu i orijentirala na branjenje gola, teško izlazeći iz defenzivnog bloka. Psihološki je Dinamo narastao, Kopić je ubacio i hitrog Menala umjesto umornog Gojaka da dodatno pritisne goste. Modra ofenziva bila je maksimalna i uz isključenje igrača Seville umalo se isplatila i pogotkom za produžetke.

Europska razina

Nije se dogodilo, ali na stranu činjenica da je Sevilla prošlo kolo, Dinamo je odradio ovu utakmicu na višoj europskoj razini i iz uzvrata izvukao realni maksimum, čiji će odjek sasvim sigurno ojačati samopouzdanje momčadi. Prije svega i proširiti Kopićeve izbore jer neki igrači koji manje igraju pokazali su da zaslužuju više prostora i (pogotovo) u HNL-u…

Fotografija: CROPIX

Sportske novosti.hr