Poljoprivrednici će se subvencionirati naftom, 20 milijuna KM usmjerit će se na poljoprivredu

Najteži problem je s gorivom koje ne proizvodimo te ovisimo od svjetskih burzi i za koje nitko ne može predvidjeti kako će se kretati. No u tom smislu stavramo robne rezerve nakon što smo uknjižili naftne terminale na BiH – rekao je Novalić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je danas o dva najvažnija poremećaja u oblasti ekonomije koja su prouzročena pandemijom i ratom u Ukrajini, a u pitanju su poskupljena te poremećaji u dobavnom lancu u oblasti hrane i energije, što je slučaj u cijelom svijetu.

Podsjetio je da BiH kao država nema monetarnu politiku zbog veze s eurom kroz Currency Board te postoji samo fiskalna, odnosno proračunska politika putem čega se može djelovati u odgovorima na krize i to izdvajanjem novca za krizne događaje kao što su zaustavljanje poskupljenja ili kroz poreznu politiku i odustajanje od nekih poreskih opterećenja.

– To su mogući pravci djelovanje naše fiskalne politike. Oblast hrane i energije ograničena je prije godinu dana. Tako su na 17 grupa proizvoda koje obuhvaćaju 500 prehrambenih artikala marže ograničene, kao i na naftu od veleprodaje do maloprodaje – podsjetio je Novalić.

Naredna djelovanja Vlade Federacije BiH odnose se na transfere prema kritičnim oblastima. Kada je u pitanju energija postoje dvije podoblasti i tu je prije svih struja, gdje je situacija najbolja jer je sada četiri puta jeftinija struja za gospodarstvo i stanovništvo nego je berzanska cijena struje, kao i cijena na Zapadu.

To je zbog činjenice što BiH proizvodi struju te je u mogućnosti, pojasnio je Novalić, vladati tim resursom, a puštanjem u funkciju blokova 4 i 5 amortizirao bi se eventualni nestanak plina.

– U tijeku je intenziviranje južne plinske interkonekcije kako bi se osiguralo da se ne ovisi samo od jednog izvora. Najteži problem je s gorivom koje ne proizvodimo te ovisimo od svjetskih burzi i za koje nitko ne može predvidjeti kako će se kretati. No u tom smislu stvaramo robne rezerve nakon što smo uknjižili naftne terminale na BiH – podsjetio je Novalić.

U Živinicama već postoji solidan kapacitet za skladištenje, sa 30 milijuna KM počinje se sanirati skladište u Blažaju, a u planu je i sanacija skladišta u Bihaću jer se troši 100 milijuna litara godišnje.

Dodao je Novalić kako postoje rezerve žita za tri mjeseca te pozvao stanovništvo da ne kupuju brašno u velikim količinama jer će se stvoriti vještačka nestašica budući da BiH ima ugovore sa Srbijom već 50 godina odakle se tradicionalno nabavlja pšenica te nema problema u uvozu.

– Na raspolaganju će biti onoliko koliko godišnje trošimo, ali ne i više od toga. Zato se mora voditi računa o internoj potrošnji koja treba biti u skladu s dosadašnjim navikama. Ulje je značajno poskupjelo, ali neće biti nestašice budući da Federacija troši oko 41 milijun litara, a tvornica u Brčkom je sama po sebi robna rezerva i proizvodi između 90 i 95 milijuna litara – kazao je Novalić.

Kaže da postoji problem cijene ulja zbog čega je potrebno izgraditi skladište budući da je u pitanju roba kratkoročnog razdoblja, ali ostali proizvodi su na zadovoljavajućoj razini poput deterdženata, mesa i mesnih proizvoda.

Postoji potreba za većom proizvodnjom hrane jer krize to zahtijevaju, kaže Novalić koji je najavio da će se poljoprivrednici subvencionirati naftom te je 20 milijuna KM osigurano za robne rezerve što će također biti usmjereno na poljoprivredu.