Policija upozorava: U BiH se pojavio lažni novac, ima ga i u malim apoenima

Policija Unsko-sanske županije upozorila je građane i trgovce da obrate pažnju na novčanice koje koriste s obzirom na to da su se na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše pojavili falsifikati.

Navodi se kako sporne novčanice izgledom odgovaraju legalnim koje se koriste u prometu, s tim da je na njima, u lijevome donjem kutu s jedne strane napisano da se radi o lažnom novcu, a s druge da se radi o novcu koji je za uporabu na filmu. Također ističu da su upozorenja napisana sitnim slovima, što može zavarati sve one koji ne obrate pažnju.

Pripadnici policije tragaju za više nepoznatih osoba koje su osumnjičene da su u proteklim tjednima u platnom prometu upotrebljavale takozvani “filmski novac” u apoenima od 10, 20, 50 i 100 maraka na području Bihaća, Bosanske Krupe i Velike Kladuše.

Glasnogovornik MUP-a USŽ Adnan Begović je za Klix.ba kazao da je istraga u tijeku i da se odvija po naredbi Tužiteljstva BiH, a da se spomenute osobe terete za kazneno djelo krivotvorenja novca.

“Način stavljanja u promet predmetnih novčanica identičan je u svim slučajevima prilikom kojih su nepoznate osobe, iskorištavajući autentičnost novčanice i nepažnju službenika javnih i privatnih poslovnih subjekata, uslijed nedostatka uređaja za kontrolu ispravnosti novčanica, takve novčanice stavljali u promet. Ovom prilikom pozivamo građane na pojačani oprez i dodatne provjere prilikom primopredaje novca te da svaku sumnju odmah prijave najbližoj policijskoj postaji”, zaključuju iz policije.

Posušje.info