Pola tone kokaina zaplijenjeno u Pločama trebalo završiti u Hercegovini

U tijeku je opsežna istraga policijskih agencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zapljeni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. ožujka u luci Ploče u kontejneru s bananama. Vrijednost zaplijenjenog kokaina na narkotržištu iznosila bi 130 milijuna KM (65 milijuna eura), ali po robu puna dva tjedna nitko nije došao, iako su istražitelji čekali danima kako bi naručioce ove pošiljke uhvatili na djelu.

Kokain sakriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima, stigao je brodom iz Ekvadora, a sumnja se da su narkodileri imali doušnike, piše Avaz

Službeno je iz dubrovačke policije rečeno da je zaplijenjena droga bila namijenjena za distribuciju u susjednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

Iako su prekjučer hrvatski mediji objavili, pozivajući se na policijske izvore, da trag vodi do tvrtke s područja Tuzlanske županije, izvori „Avaza“ navode da firma iz Tuzle koja je navodno naručila banane uopće ne postoji.

U cijeli slučaj uključeno je i Tužiteljstvo BiH, a odnedavno i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

Neslužbeno Avaz saznaje da je kokain trebao završiti na području Hercegovine. Navodno, policija je namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila točna destinacija i dobilo na vremenu.

Sumnja se da je točno odredište šlepera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg i da je zatim droga trebala biti dalje distribuirana, navodi Avaz.

Za sada nitko nije uhićen, ali, uz koordinaciju bh. i hrvatske strane, steže se obruč oko naručitelja kokaina.

Pitanje je samo do kojeg će se nivoa u narkolancu potezati odgovornost za to što 575 kilograma čistog kokaina nije donijelo milijunsku dobit, nego je završilo u rukama policije. ”Jutarnji list” jučer je naveo da se zasad nitko od uhićenih u akcijama u protekla dva mjeseca ne dovodi u vezu s ovom pošiljkom droge.