Pojačanje EUFOR-a pristiže u BiH

U BiH su rano jutros počela pristizati pojačanja EUFOR-a, koju je EU najavila kao preventiuvnu mjeru radi održavanja sigurnog okruženja.

Kako kažu u EUFOR-u, radi se o 500 pripadnika EUFOR-ove rezerve, čime se ukupan broj pripadnika ove europske vojne misije popeo na 1.100.

“Pogoršanje sigurnosne situacije na međunarodnom planu ima potencijal da proširi nestabilnost na BiH. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti za jačanje stabilnosti u BiH postavljanjem sposobnih snaga u zemlji da podrže napore vlasti BiH da održi sigurno i sigurno okruženje. Njihova misija će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH”, priopćili su.

Kako ističu, ovim se pokazuje nedvosmislena posvećenost EU i EUFOR-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Podsjećanja radi, EUFOR je raspoređen u BiH od 2004. godine, a sastoji se od ukupno 3.500 pripadnika osoblja od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji, ne računajući novopristigle snage.

“Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom okruženju za koje bi bila potrebna podrška EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja”, naglasili su oni.

Kapetan Simus Shanon, glasnogovornik EUFOR-a, “Nezavnim” je rekao kako u ovom trenutku ne može komentirati kretanje EUFRO-ovog osoblja, ali da će uskoro biti izdato priopćenje na stranici njihovih društvenih mreža.