Pojačana kontrola putnika i robe na svim graničnim prijelazima u BiH

Zbog sprečavanja širenja korona virusa, na svim graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe, zbog čega su tijekom dana moguća duža zadržavanja. Trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, a svi međunarodni granični prijelazi sa Srbijom i Hrvatskom su u funkciji.

Na GP Brčko-Gunja ne mogu prometovati autobusi i teretna vozila, dok je GP Deleuša-Vraćenovići zbog radova zatvoren za saobraćaj. Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacijskih  radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila).

Iza 16 sati na ovoj dionici prometuje se naizmjenično, jednom trakom. Obustava prometa zbog sanacijskih radova na snazi je i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 09 do 15 sati. Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat proemtuje se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, priopćeno je iz BIHAMK-a.