Home > Video > Pogledajte zabranjenu Toyotinu reklamu koja je snimljena u našem susjedstvu

Pogledajte zabranjenu Toyotinu reklamu koja je snimljena u našem susjedstvu

Kako prenosi list Independent, riječ je o reklami za SUV Toyotu Hilux koja uključuje scene takozvane “off-road” vožnje.

Prema britanskom regulatoru oglašavanja Advertising Standards Authority (ASA), ovi su videozapisi neodgovorni jer odobravaju ponašanje štetno za okoliš. Pritužbu je regulatoru poslala grupa Adfree Cities koja je protiv reklamnih kampanja koje korporacije provode u prirodi.

Reklama u trajanju od 30 sekundi prikazuje skupinu Toyota Hilux vozila koja prvo voze kroz savanu, zatim uz korito planinske rijeke, skreću na cestu i na kraju voze kroz grad.

Sporna reklama snimljena je u Sloveniji. Na to je na društvenoj mreži X upozorio istraživač okoliša Žiga Malek koji je napisao da su dijelovi reklame snimljeni u koritu rijeke Save Dolinke i u Ljubljani. Kako je dodao, u pozadini se vidi najviši vrh Karavanka Stol, a desno je Mežakla.

Toyota je zanijekala poticanje potrošača na neodgovorno ponašanje. “Toyota vjeruje da niti jedan razuman gledatelj ne bi shvatio oglas kao poticanje britanskih potrošača na neodgovornu vožnju na selu u Ujedinjenom Kraljevstvu i nanošenje štete okolišu”, napisali su u odgovoru na odluku regulatora ASA, dodajući da “Toyota ne odobrava ponašanje koje je štetno za okoliš”.

Veronica Wignall, jedna od direktorica Adfree Citiesa, pozdravila je odluku regulatora i rekla da se “sve više SUV-ova prodaje na lažnom obećanju surove avanture koja koristi slike prirode”, piše Independent.

“U stvarnosti, terenska vozila štete prirodi, zagađuju zrak, zakrčuju naše gradove i uzrokuju tragične gubitke života. Ova odluka je dobrodošla, ali regulacija oglasa za SUV nije dovoljna. Promociju sportskih terenskih vozila treba u potpunosti zaustaviti”, dodala je.