Home > BiH > Pogledajte za koliko su poskupile usluge majstora u BiH

Pogledajte za koliko su poskupile usluge majstora u BiH

Poskupljenja su utjecala na rast cijena u svim oblastima, pa tako i na usluge majstora i zanatlija u našoj zemlji.

Poskupljenja su već duži period jedna od glavnih tema u javnosti. Drastično su porasle cijene namirnica, goriva, vozila, nekretnina, ali i usluga majstora.Najčešće, kada su u pitanju kućni poslovi i popravke, obratimo se majstorima koji nude svoje usluge privatno. Podatke koliko su se, u usporedbi s prošlom godinom, povećale cijene njihovih usluga donosi Klix.ba.

Moler

Cijena usluga molera doživjela je najmanji porast i u usporedbi sa prošlog godinom u prosijeku se povećala za 25 posto. Ukoliko je 2022. godine krečenje sobe koštalo 27-28 KM, sada ćete za platiti oko 40 KM.

Električar

Ovaj zanat se s pravom smatra jednim od opasnijih s obzirom da rad s električnom energijom zahtijeva detaljno poznavanje sustava, kao i veliku opreznost jer jedna greška može uzrokovati ozbiljne posljedice.Tako je zamjena instalacije prethodne godine koštala oko 200-220 KM kod električara koji nude svoje usluge privatno. Ove godine cijena je porasla od 30 do 40 posto (kod različitih majstora) i sada košta 300-320 KM.

Keramičar

Cijena usluga keramičara doživjela je možda i najveći porast od 50 do 60 posto. Prošle godine je postavljanje keramike na jedan kvadratni metar površine koštalo 15 KM, dok ove godine cijena je porasla na 25 KM po metru.

Vodoinstalater

Poskupljenje nije zaobišlo ni vodoinstalatere. Cijena usluge poput ne posebno zahtjevne popravke vodoinstalacije porasla je u prosijeku kod većine vodoinstalatera za oko 30-50 posto. Ako ste prošle godine popravak platili 20 KM, ove godine može koštati i 40 KM.

Slične usluge nude i građevinske firme, ali ni kod njih situacija nije na zadovoljavajućem nivou.

Iz kompanije Unigradnja d.o.o. su za Klix.ba poručili da su cijene usluga u prosjeku porasle za 50 posto u ovisnosti od vrste posla i usluge. Neki su doživjeli veća poskupljenja, neka manja.

Međutim, primarni problem jeste nedostatak radne snage. Iskusni majstori i zanatlije već godinama masovno napuštaju zemlju što iz godine u godinu sve više otežava poslovanje građevinskim firmama, a poskupljenja sigurno ne olakšavaju poslovanje.

Jabuka