Home > BiH > Pogledajte koje su to “profesije budućnosti”

Pogledajte koje su to “profesije budućnosti”

Profesije kojima se doprinosi održivom svijetu i neovisnosti od fosilnih goriva će doći do izražaja, priopćili su iz Bečke privredne komore.

U narednim godinama će biti potrebno sve više tehničara za elektroniku, građevinskih mehaničara i špeditera.Zeleni poslovi se odnose na profesije koje pomažu u ublažavanju utjecaja negativnih promjena u životnoj sredini i doprinose društvu koje živi održivo i učinkovito koristi resurse. Stoga će najtraženije kompetencije budućnosti biti zelene vještine, tj. vještine, znanje i stavovi koji podržavaju postizanje tih ciljeva, piše Klix.ba.

Dizajnersko razmišljanje, kreativnost, prilagodljivost, otpornost i empatija imat će sve važniju ulogu.

Kao rezultat promjena razvijat će se ne samo nove profesije, već će i stare nestajati. I u tradicionalnim profesijama stručno osposobljavanje treba prilagoditi zelenom razmišljanju. Prema istraživanju koje je naručila Austrijska privredna komora, 75 posto mladih već je zainteresovano za poslove s fokusom na održivost i ekološke principe, pa ponude za obuku moraju biti u skladu s tim.

Elektronski tehničari će biti jedna od najtraženijih profesija u budućnosti, jer je za instaliranje solarnih sustava, rješenja za pametne kuće ili punjača za električne automobile potrebno sve više stručnjaka. Trenutno u Beču studira 1.345 studenata.

Vodoinstalateri i tehničari za grijanje, ventilaciju i klima uređaje (HVAC tehničari) također su jedna od profesija budućnosti, jer su oni ti koji sisteme grijanja i hlađenja u zgradama mogu učiniti klimatski prihvatljivim – na primjer s toplotnim pumpama i solarnim kolektorima. Špediter je, kako su naveli, profesija koja će uvijek biti tražena, jer je potrebna svakoj kompaniji koja trguje robom.

Osim toga, špediteri tačno znaju kako da koordiniraju nabavku, transport i skladištenje robe i sirovina na takav način da minimiziraju ekološki otisak procesa i održe kvalitetu robe nepromijenjenom, piše Klix.ba.Trenutno u pogonima i tvornicama austrijske prijestolnice ima 15.087 pripravnika, što je za 12,4 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Jabuka.tv