PODUZETNIK IZ LIVNA NAJAVIO AKVIZICIJU PRESTIŽNE TALIJANSKE MARKE AUTOMOBILA: Kupuje Bugatti….

Mate Rimac osnivač Rimac automobila, nije želio komentirati nagađanja da će kupiti Bugatti, ali je dodao tek zagonetno “možda uskoro”.

“Prošle godine bili smo profitabilni, a isto želimo i ove godine”, rekao je, dodavši da je svoju tvrtku izgradio s fokusom na profitabilnost, a ne na rast.

“To znači da smo kao startup izabrali teži put”, kazao je Rimac, dodavši mu se ponekad čini da propušta veliku priliku zato što ne poseže za SPAC-ovima.

Učestali angažman specijaliziranih firmi za prikupljanje kapitala za projekte električnih vozila mogao bi naštetiti dugoročnim izgledima sektora, rekao je osnivač Rimac automobila.

Menadžeri takvih specijaliziranih tvrtki (SPAC) ne snose istu odgovornost za potencijalne izglede za rast kompanije kao menadžeri koji skupljaju novac inicijalnom javnom ponudom (IPO) na tržištima dionica, što podstiče bojazni od stvaranja balona, objašnjava Mate Rimac.

Rimac je 2011. godine imao teškoća s pribavljanjem kapitala – bila je to godina u kojoj je proizvođač električnih automobila Fisker objavio stečaj a Tesla je bio tek u fazi razvoja, podsjeća Indeks.

Čelnik hrvatske firme bio je tada prisiljen da pribavlja novac odrađivanjem poslova razvoja za druge proizvođače automobila. Danas su njegovi dioničari Porsche, Kia i Hyundai, a tvrtka proizvodi električne pogonske sklopove za super automobile Aston Martina i Koenigsegga.

“Počeli smo s hiperautomobilima, a danas radimo s vozilima koja su više mainstream”, kaže. “Želimo biti lideri u sektoru komponenti za električna vozila visokih performansi”.

Slobodna Bosna