Home > BiH > Podržane dvije inicijative iz Kupreškog polja: postavljanje kontejnera i podrška održivom turizmu

Podržane dvije inicijative iz Kupreškog polja: postavljanje kontejnera i podrška održivom turizmu

Nakon podrške inicijativama u Duvanjskom polju, Centar za životnu sredinu podržao je i dvije inicijative za zaštitu prirodnog bogatstva i održivi razvoj Kupreškog polja. Podržane su inicijative Darija Batinića koja za cilj ima resursno osamostaljivanje mobilne kućice kroz nabavku solarnih panela i pumpe za vodu i inicijativa Ekološkog društva Mosor koje se planira uhvatiti u koštac sa problemom divljih deponija i organiziranog prikupljanja otpada.

„Poziv je bio otvoren za pojedince, organizacije i inicijative. Primili smo pet aplikacija, što nije veliki broj, ali su predloženi projektni prijedlozi bili kvalitetni i nije bilo lako donijeti odluku. Posebno nam je drago što smo uspjeli da podržimo dva poprilično različita projekta, od kojih se jedan bavi pitanjem otpada i podizanjem elementarne svijesti o prirodi, a drugi je čak futuristički i inovativan za naše okruženje“, istakla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinuDario Batinić, voditelj projekta za nabavku solarnih panela i pumpe za vodu je rekao da je zahvalan na prilici da radi na jačanju turističke ponude Kupresa.

„Sa ovim grantom ću unaprijediti ponudu na održiv način kroz novije oblike turizma. Cilj je da svoju ideju “mobilnog glamping koncepta” učinim energetski samostalnijim i okolišno prihvatljivijim. Vjerujem da će ovo biti pionirski poduhvat za Kupres, koji će služiti kao primjer drugim zajednicama, te biti mjesto za edukaciju i promociju održivog turizma”.

Inicijativa Ekološkog društva Mosor došla je iz Kupresa RS, jedne od najmanjih općina u Republici Srpskoj. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik općine Gojko Šebez, te naglasio da su ispred Općine jako zahvalni na ovim aktivnostima.

Kupreski radio