Podaci Porezne uprave FBiH o broju zaposlenih

Prema podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 3. kolovoza 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 516.462. Od početka pandemije, u Federaciji BiH je 5. svibnja 2020. godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607. 

Na dan 3. kolovoza 2020. godine taj broj veći je za 8.855 u odnosu na 5. svibnja 2020. godine. 

Podatak o broju zaposlenih od 3. kolovoza ove godine manji je za 1.658 u odnosu na prethodno objavljeni podatak od 27. srpnja 2020. godine kada je iznosio 518.120. Do smanjenja broja zaposlenih došlo je u različitim djelatnostima, a najviše u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, trgovini, obrazovanju i proizvodnji.  


Iz Porezne uprave su priopćili da je na linku http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/zaposleni_za_WEB_na_dan_03_08_2020-1.pdf prikazan tabelarni  pregled stanja broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama. 


Kako je priopćeno iz Porezne uprave FBiH objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generiranja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu). Broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generiran je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom, priopćeno je Porezne uprave FBiH.

VladaFBiH