Počela proizvodnja dijelova za avio i auto industriju

U livanjskoj industrijskoj zoni Bregovača nedavno je otvoren pogon belgijske kompanije „B Spring“. Riječ je o svjetski poznatoj kompaniji za proizvodnju opruga i drugih dijelova za avio i automobilsku industriju.

Izgradnja objekta, o kojem je BiznisInfo ranije pisao, s pratećom dokumentacijom koštala je oko milion eura, a još oko pola miliona je uloženo u strojeve.

Sa plasmanom proizvoda nemaju problema. Sve što proizvedu izvezu u Belgiju, odakle se roba dalje distribuira.

Na čelu pogona je strojarski inžinjer Frano Brajko. On je s ovim projektom prvobitno počeo u rodnom Tomislavgradu, gdje su sa samo tri radnika radili šest godina, što je bila testna proizvodnja.

Od 2014. do 2016. radili su pripreme za livanjski pogon. Nakon toga su gradili objekt i čekali uvoz strojeva i opreme iz Amerike.

Direktor Brajko je sa još dvojicom inženjera iz livanjskog pogona bio u Belgiji gdje su se obučili za rad na najmodernijim mašinama, te su znanje prenijeli i na ostale radnike.

U pogonu je trenutno zaposleno 14 radnika koji rade na najsuvremenijim aparatima. Uskoro će doći još strojeva nakon čega će zaposliti novih 15 radnika, a u planu je i proširenje proizvodne dvorane.

Avaz / BiznisInfo