Pitate se čemu tolike nadoknade u Kataru? Pierluigi Collina ima objašnjenje

Mnogi su u dosadašnjem tijeku Svjetskog prvenstva primijetili kako su sudačke nadoknade dosta duže nego što je to uobičajeno. Vidjeli smo tako već na dvije utakmice nadoknade od 10 minuta, a tako i dva najkasnija gola u novijoj povijesti Mundijala.

Ako ne brojimo produžetke, Mehdi Taremi nakon 102 minute i 30 sekundi pa Davy Klaassen nakon 98 minuta i 17 sekundi najkasnije su postignuti pogoci još od 1966., otkad Opta ima takve podatke.

Za duže nadoknade dobro objašnjenje ima legendarni sudac Pierluigi Collina, danas šef FIFA-ine sudačke organizacije.

“Već u Rusiji smo točnije računali vrijeme koje treba nadoknaditi”, kazao je legendarni ćelavac. “Svima smo rekli kako ne bi trebali biti iznenađeni ako četvrti sudac podigne veliki broj: šest, sedam ili čak osam minuta.”

FIFA-in i sudački cilj je imati što više aktivne igre dok traje utakmica, a Collina ima računicu:

“Ako želite više aktivnog vremena, morate biti spremni na takve nadoknade. Zamislite utakmicu s tri gola. Slavlje traje minutu – minutu i pol pa s tri gola gubite pet ili šest minuta. Želimo točnije računati vrijeme na kraju svakog poluvremena”, kazao je.

Collina napominje kako se te promjene i trendovi čak ni ne odnose na VAR provjere.

“Ne govorim o VAR-u, to je drukčije i video asistent to računa jako precizno. Čak i kad sam bio sudac, kad bi informacija o nadoknadi došla od strane četvrtog suca, ni ne razmišljate o tome zbog događanja na terenu. Četvrti sudac uglavnom predlaže trajanje nadoknade, a sudac samo odluči”, pojasnio je.