Pet najboljih vitamina i minerala za poticanje metabolizma

Metabolizam je proces koji tijelo koristi za razgradnju hrane i hranjivih tvari za dobivanje energije te podršku različitim funkcijama. Na metabolizam utječe ono što jedemo pa tako i vitamini i minerali.

Brzi metabolizam je onaj koji brže sagorijeva kalorije i kod osoba koje se njime mogu pohvaliti manja je mogućnost debljanja. Međutim, s godinama dolazi do prirodnog usporavanja metabolizma. Ipak, neki vitamini i minerali itekako mu mogu pomoći da bude što efikasniji. Iako te vitamine i minerale možemo uzeti iz suplemenata, najbolji izvor je cjelovita hrana, piše Zadovoljna.hr.

U nastavku donosimo pet vitamina i minerala koji su najbolji za održavanje i jačanje tjelesnih funkcija pa tako i metabolizma. Oni su i odlična podrška održavanju zdrave tjelesne težine.

1. B vitamini

Osam je vitamina B, a njihov zajednički naziv je B kompleks. To su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) i kobalamin (B12).

Nedostatak jednog vitamina B može utjecati na ostale, a posljedice mogu biti negativne za metabolizam.

Bitno je redovito jesti hranu bogatu vitaminima B, a na popisu namirnica koje su dobar izvor su i:

– nemasno meso i plodovi mora
– cjelovite žitarice
– mliječni proizvodi
– jaja
– dio voća poput banana, jabuka, grožđa i lubenice
– orašasti proizvodi i sjemene
– dio povrća poput špinata, krumpira i tikvica.

2. Vitamin D

Za razliku od drugih esencijalnih vitamina, ljudi vitamin D mogu dobiti zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. I dok je sigurno izlaganje suncu najbrži način nadopune vitamina D, tu su i namirnice koje ga sadrže, a među njima su:

– žumanjak
– masna riba poput lososa
– goveđa jetrica
– neke vrste gljiva
– namirnice kojima je dodan vitamin D poput mlijeka (kravlje, sojino, bademovo ili kokosovo).

3. Kalcij

Istraživanja su pokazala da kalcij može biti od vitalnog značaja za metabolizam i kontrolu šećera u krvi, kao i za zdrave kosti. Neka istraživanja pokazala su i da kombinacija kalcija i vitamina D može pomoći u mršavljenju.

U svakom slučaju, kalcij je koristan za metabolizam, a iako ga je moguće dobiti iz dodataka prehrani, najbolja opcija su namirnice bogate kalcijem među kojima su:

– mlijeko
– jogurt
– obogaćene žitarice
– tamnozeleno, lisnato povrće
– sjemenke
– bademi.

4. Željezo

Tijelu je željezo potrebno za zdrav rast, razvoj i metabolizamOsim toga, bitno je za funkcioniranje stanica te stvaranje nekih hormona.

Namirnice bogate željezom su:

– meso
– grah
– smeđa riža
– orašasti proizvodi
– tamnozeleno, lisnato povrće
– tofu i soja.

Iako je željezo bitno za funkcioniranje organizma, može biti otrovno kada se konzumira u previsokim dozama zato prije uzimanja suplemenata obavezno razgovarajte s liječnikom.

5. Magnezij

Bez magnezija nemoguće su kemijske reakcije koje proizvode energiju u tijelu. To znači da je magnezij jako bitan za metabolizam i proizvodnju energije.

I dostupan je u raznim namirnicama među kojima su:

– mahunarke
– orašasti proizvodi i sjemenke
– špinat
– banane
– losos
– cjelovite žitarice
– krumpir.

Moguće je uzimati i dodatke prehrani s magnezijem, ali o tome se konzultirajte s liječnikom jer mogu imati štetne učinke kod nekih zdravstvenih stanja.

vecernji.ba