Pet milijuna kuna za Hrvate izvan Hrvatske

Hrvatska je za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Hrvatske za ovu godinu osigurala pet milijuna kuna ili oko 663.506 eura.

Kako bi se ta novčana sredstva raspodijelila, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pozvao je njihove neprofitne organizacije, fizičke pojedince čiji projekti promiču povezivanje s Hrvatima izvan Hrvatske, socijalno ugrožene povratnike i pojedince u iseljeništvu da se zaključno do 18. ožujka prijave na njegov javni poziv.

Ured je spreman financijski pomoći projekte povezivanja s iseljenim Hrvatima radi očuvanja i jačanja njihovog nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine, poticanja kulturne, obrazovne, znanstvene, sportske i gospodarske suradnje s Hrvatskom, pružanja socijalne, razvojne i humanitarne potpore ugroženim pojedincima i zajednicama iseljenih Hrvata.

Najniži iznos koji se može dobiti po pojedinom projektu je 5.000 kuna, najviši 80.000 kuna. Najniži iznos jednokratne potpore ugroženim  pojedincima u iseljeništvu i pojedincima povratnicima/useljenicima iz dijaspore je 2.000 kuna, a najviši  15.000 kuna.

Obrasci za prijavu dostupni su na internetskim stranicama Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, prenosi Hina.