Perilice rublja identificirane kao mogući izvor bakterija otpornih na lijekove

Perilice rublja imaju jednu zadaću – da uklone prljavštinu s rublja. No, nova studija pokazala je da proces pranja mogu preživjeti bakterije otporne na lijekove te na taj način predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.

U Njemačkoj je još 2012. godine zabilježen slučaj iz dječje bolnice u kojem je najmanje 14-ero djece s neonatalnog i pedijatrijskog odjela bilo zaraženo superbakterijom Klebsiella oxytoca, za koju znanstvenici vjeruju da je proširena upravo preko perilice rublja. Spomenuta bakterija kod djece nije izazvala oboljenja, no poznata je po tome da može izazvati upalu pluća, infekciju urinarnog trakta, infekciju rana te posebice može izazvati infekcije kod osoba s oslabljenim imunitetom, prenosi Zimo.co.

Isprva liječnicima te bolnice nije bilo jasno kako su djeca zaražena pa je pokrenuta istraga. Vjerovalo se da je bakteriju djeci prenijelo medicinsko osoblje bolnice ili majke djece, no istraga ih je odvela u posve drugom smijeru – do obične kućanske perilice rublja koja se koristila u toj bolnici. Bolnice inače koriste posebne perilice rublja koje peru rublje na visokim temperaturama i uz dodatak sredstva za dezinficiranje.

”To je vrlo neuobičajen slučaj da je bolnica koristila klasičnu perilicu rublja”, naglasila je Ricarda Schmithausen, znanstvenica s Instituta za higijenu i javno zdravstvo pri Sveučilišnoj bolnici Bonn, koja je radila na spomenutoj studiji. Kad su uzeti uzorci iz spremnika za deterdžent i s gumene brtve na vratima, otkrivena je i spomenuta bakterija. nakon uklanjanja te perilice rublja iz bolnice, spriječeno je i daljnje širenje zaraze. Ovo istraživanje samo je dalo dodatan naglasak na to da bi bolnice uvijek trebale koristiti profesionalne perilice rublja, prenosi Zimo.co.

Autori studije upozoravaju i korisnike običnih perilica rublja da obrate pažnju i poduzmu mjere opreza kad peru rublje osjetljivijih ukućana ili osoba. Preporučuju pranje na višim temperaturama ili korištenje učinkovitih sredstava za dezinfekciju kako bi se spriječilo širenje patogena.