Home > Svijet > Papa u Lisabonu predvodio Križni put s 800.000 mladih

Papa u Lisabonu predvodio Križni put s 800.000 mladih

Papa Franjo u petak je u Lisabonu predvodio pobožnost Križnog puta u kojoj je sudjelovalo 800 tisuća mladih katolika, trećeg dana svog pohoda Portugalu, gdje se održava Svjetski dan mladih (SDM).

Kao i jučer, Papa, kojemu je 86 godina, papamobilom se malo dulje vozio kroz park Eduarda VII. u središtu portugalskog glavnog grada, gdje je bio dočekan zastavama brojnih zemalja i povicima oduševljenja, zaustavivši se nekoliko puta kako bi blagoslovio malu djecu, prenosi Hina.Nakon toga je predvodio pobožnost Križnog puta u kojoj je kroz umjetničku izvedbu istaknuta zabrinutost mladog naraštaja zbog nekontrolirane potrošnje prirodnih bogatstava, izumiranja vrsta i uništavanja šuma. Pobožnosti je prisustvovalo oko 800 tisuća ljudi, procijenile su mjesne vlasti.

Papa je došao radi nas, pošao je na put premda je bolestan, mogao je reći: Neću doći. Potrudio se doći kako bi se susreo s mladima ovdje, rekla je za AFP Clemence De La Guerrande, 17-godišnja Francuskinja iz Rouena.

Ranije je Papa ručao s desetero mladih različitih nacionalnosti u Apostolskoj nuncijaturi, veleposlanstvu Svete Stolice u Portugalu, gdje boravi tijekom svog pohoda toj zemlji. Tijekom dopodneva je ispovjedio troje mladih i zatim se sastao s predstavnicima dobrotvornih udruga.Papa se tijekom svog posjeta Portugalu, koji je najdulji posjet nekog pape toj zemlji, dotaknuo mnogih tema – ekologije, društvenih mreža, rata u Ukrajini, pedofilije

Papa će u subotu otputovati u Fatimu, jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u svijetu, a potom će predvoditi bdjenje u parku u Lisabonu na kojemu se očekuje milijun ljudi, rekli su organizatori.

Nakon Rio de Janeira (2013.), Krakova (2016.) i Paname (2019.), ovo je četvrti SDM u pontifikatu pape Franje koji je tijekom boravka u Portugalu bio dobro raspoložen i u dobroj formi, unatoč sve slabijem zdravlju. Od 2021. triput je bio u bolnici i sada se kreće u invalidskim kolicima ili uz pomoć štapa.

Jabuka