Home > Svijet > Papa pozvao katolike da društvene mreže zamijene promišljanjem

Papa pozvao katolike da društvene mreže zamijene promišljanjem

Papa Franjo pozvao je katolike da se odreknu želje za pokazivanjem i da se usredotoče na ono bitno, obilježavajući početak korizme tradicionalnom misom Pepelnicom na jednom od povijesnih rimskih sedam brežuljaka.

Kritizirao je sklonost ljudi da ogoljuju svoje živote na društvenim mrežama i osudio svijet u kojem sve, pa i najdublji osjećaji, moraju postati ”društveni”.

Umjesto toga, vjernici bi se trebali povući u svoju “nutrinu” i provesti vrijeme u tihom propitivanju i molitvi, rekao je u propovijedi 87-godišnji Papa.Korizma je 40-dnevno razdoblje koje završava Uskrsom, najvažnijim kršćanskim blagdanom, koji simbolizira Isusovo uskrsnuće od mrtvihTo razdoblje predstavlja 40 dana koje je, prema Bibliji, Isus proveo u pustinji posteći. U korizmi se i od vjernika zahtijevaju post, sjećanje na potrebite i razmišljanje o smrtnosti, prenosi Hina.

Život nije predstava; korizma nas poziva da siđemo s pozornice i vratimo se k srcu, u stvarnost onoga što jesmo, rekao je Franjo.Nemojmo se bojati odreći se pokazivanja onog što posjedujemo i vratiti se srcu, onome što vrijedi, rekao je na bogoslužju u bazilici sv. Sabine na rimskom brdu Aventinu, kojem je prethodila molitva u obližnjoj crkvi i procesija kardinala i biskupa.

Vjernici su se, kao i sam Papa, posuli pepelom po glavi u obredu Pepelnice koji za više od 1,35 milijardi katolika u svijetu simbolizira smrtnost, prenijela je Hina.

Jabuka.tv