Home > Svijet > Papa Franjo oprao i poljubio noge 12 zatvorenica

Papa Franjo oprao i poljubio noge 12 zatvorenica

Papa Franjo oprao je i poljubio noge 12 zatvorenica u rimskom zatvoru, u simboličnom obredu poniznosti i služenja na Veliki četvrtak.

Argentinski isusovac u poslijepodnevnim satima posjetio je ženski zatvor Rebibbia, smješten u sjeveroistočnom dijelu talijanske prijestolnice.

Sjedeći u invalidskim kolicima, 87-godišnji papa je oprao stopala svih 12 zatvorenica, od kojih su neke bile u suzama, prije no što ih je obrisao ručnikom i poljubio.Sveti Otac se činio u dobroj formi iako se proteklih dana u medijima nagađalo o njegovom zdravlju zbog čestih infekcija koje su ga u nekoliko navrata spriječile da dovrši svoje govore.Svi doživljavamo male i velike neuspjehe, rekao je Franjo u improviziranoj homiliji tijekom mise održane u srcu tog zatvora gdje je pritvoreno 370 žena.

Nekoliko minuta ranije Franjo se nasmijan rukovao sa zatvorenicama. U kršćanskoj tradiciji, na Veliki četvrtak obilježava se dan kad je Isus prao stopala apostola tijekom posljednje večere.

Franjo je od imenovanja 2013. čest gost zatvora ili centara za prihvat izbjeglica gdje je prao stopala bivšim mafijašima, bolesnima ili marginaliziranim osobama.

Očekuje se da će on u petak navečer predvoditi križni put u Koloseju, javlja Hina.