Papa Franjo doputovao u posjetu S. Makedoniji

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo doputovao je jutros u prvu službenu posjetu Sjevernoj Makedoniji u okviru koje će se sastati s političkim vodstvom te zemlje i održati molitvu u središtu Skoplja.

Papa Franjo je u jutarnjim satima doputovati na Međunarodni aerodrom “Skoplje”, gdje mu je organizovan svečani doček uz prisustvo počasne garde Vojske Republike Sjeverne Makedonije.

Papu je na skopskom aerodromu dočekao predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev.

Nakon ove ceremonije, najavljeno je obraćanje pape Franje državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru.

Tijekom posjete Skoplju, papa će se sastati s vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze u Spomen-kući Majke Tereze u središtu Skoplja, kao i s ranjivom grupom građana.

Na središnjem gradskom trgu “Makedonija” u Skoplju, papa će održati svetu misu kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati nekoliko tisuća građana Sjeverne Makedonije.

Papa će potom posjetiti Katoličku crkvu u Skoplju, gde će imati ekumenski i međureligijski susret sa mladima. Katolička crkva je objavila da će se papa sastati sa svećenicima i njihovim obiteljima.

Nakon posjete Katoličkoj crkvi, papa službeno završava posjetu Sjevernoj Makedoniji, a sa skopskog aerodroma bit će ispraćen u prisustvu vojne počasne straže.

Tijekom posjete pape Franje, u Skoplju poduzete su posebne mjere sigurnosti. Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije najavilo je da će u Skoplju na snazi biti poseban režim prometa. Iz Vlade Sjeverne Makedonije je priopćeno da će 7. svibnja javni gradski promet, željeznički promet i parking u Skoplju biti besplatni.

Uoči dolaska pape Franje u Sjevernu Makedoniju, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje Viktor Dimovski izjavio da će Sjeverna Makedonija i njeni građani prvi put u svojoj povjesti biti domaćini posjete pape i visokog izaslanstva iz Vatikana./AA/HMS/