Home > BiH > Ovo su prosječne plaće po sektorima u FBiH

Ovo su prosječne plaće po sektorima u FBiH

Da su proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija trenutačno najprofitabilniji sektor u FBiH, pokazao je podatak o prosječnim plaćama.

Naime, analiza podataka koju je izradio Federalni zavod za statistiku pokazuje kako je u kolovozu ove godine u odnosu na srpanj najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u djelatnostima koje se odnose na proizvodnju i opskrbu električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 7,1 posto, zatim djelatnostima koje se odnose na zdravstvenu i socijalnu zaštitu za 6,8 posto te u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, (hotelijerstvo i ugostiteljstvo), i to za 4,9 posto, piše Večernji list.Prema podacima ovog Zavoda, najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 3,1 posto, ostalim uslužnim djelatnostima za 2,4 posto te umjetnosti, zabavi i rekreaciji za 2,1 posto.Usporedimo li prošlogodišnju i ovogodišnju prosječnu plaću za isti mjesec, vidimo kako je zaposlenima u Federaciji BiH u kolovozu ove godine na račun “leglo” oko 140 KM više nego lani.

Kako stoji u podacima, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za kolovoz ove godine iznosila je 1.281 KM, dok je lani iznosila 1.138 maraka. Ovogodišnja isplaćena prosječna plaća je, prema izračunima, nominalno viša za 12,6 posto, a realno za 8,7 posto, piše Večernji list.Provjerili su koliko se u kojim djelatnostima zarađivalo ove godine. Zaposleni u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom ove godine u kolovozu su zaradili znatno veću plaću od prosječne.

Prema podacima, njihova prosječna plaća iznosila je 2.068 KM.Nešto više od prosječne zaradili su i radnici koji rade na vađenju ruda i kamena – 1.482 KM, dok su zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu ove godine u kolovozu prosječno zaradili 1.202 KM. Kada je u pitanju građevinski sektor, gotovo svakodnevno svjedočimo nedostatku tog kadra, a prosječne plaće radnika koji obavljaju tu vrstu djelatnosti su, prema službenim podacima, ispod prosjeka. Kako je istaknuto u analizi, radnici su u tom mjesecu prosječno zaradili 971 KM.

Prosjek plaća u ovom sektoru bio je 1.973 KM. Približno istu prosječnu plaću imaju i zaposleni u financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja – 1.907 KM, piše Večernjak.

Kako je prikazano u detaljnoj analizi navedenog statističkog zavoda, zaposleni u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima prosječno su mjesečno zarađivali 1.493 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 1.078 KM, dok su radnici zaposleni u ostalim uslužnim djelatnostima prosječno primali plaću od 1.369 KM.Prosjek plaća zdravstvenim djelatnicima, kao i onima koji se bave socijalnom zaštitom, bio je 1.721 KM, onima u javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju – 1.708, dok je prosjek plaća u djelatnosti obrazovanja bio 1.250 KM.

Jabuka.tv