Ovo je navodno dobra vijest: Vraćena je cijena peleta na 640 KM po toni

Nakon što je Vijeće ministara usvojilo inicijativu Vlade FBiH, točnije resornog ministra trgovine Zlatana Vujanovića (SBB), o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, polovicom srpnja je došlo do snižavanja cijene peleta.

Ipak, zbog poskupljenja goriva, cijene su se vratile na prijašnju razinu. Muhamed Helać iz tvrtke „Drvosječa“ Sarajevo potvrdio je ovo za portal Avaza te je kazao kako novih poskupljenja neće biti sve dok traje odluka o zabrani izvoza.

Cijena peleta po toni prije nekoliko tjedana u tvrtci Drvosječa je koštala 590 KM, dok je trenutna cijena 640 KM.

-Cijenu peleta smo spustili za 50 KM po toni. Međutim, nakon toga smo uvidjeli da nismo naišli na kooperaciju i da se situacija na tržištu nije razvijala onako kako bi išlo u korist smanjenja cijena. Najviše je doprinjelo apsolutno divljanje cijena goriva koji je umnogome uticao na cijenu svakog proizvoda u drvoprerađivačkoj industriji, pa tako i enrgenata za grijanje i iscjepanog drveta. Naime, uloga goriva je značajna u cijelom lancu od same sječe drveta pa do transporta robe krajnjem kupcu – kazao je Helać.

Naglašava kako je učinak odluke o zabrani izvoza vidljiv, te da stanovnici ne trebaju strahovati da će im domovi biti hladni, jer robe ima u dovoljnim količinama.

-Samim tim riješili smo najveći problem u koji smo ulazili u vremenu zabrane izvoza, a to je bio da smo ulazili u situaciju u kojem je bio izvjestan scenario da ćemo ostati bez dovoljnih količina goriva i da ćemo zimu dočekati u hladnim domovima. Taj scenario je zasigurno izbjegnut sve onda dok traje zabrana. Što se tiče cijene, ono što možemo jamčici je da do dodatnih povećanja do kraja zabrane izvoza neće doći – zaključio je Helać.