Ovo je izravan udar na živote bolesnika u BiH

“Imamo 3000 pacijenta na dijalizi u BiH, od toga 2000 u FBiH i oko 700 bi moglo biti transplantirano, ali njih više od 90% je bez ikakvih šansi zahvaljujući ovoj nesposobnoj državi”, poručuje u priopćenju Upravni odbor Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, prenosi Večernji list.

“Nakon što smo 2020. i 2021. bili godinu i pol dana bez i jedne transplantacije kada su nam pacijenti umirali pored živih donora, mislili smo da se to vrijeme nikada neće i ne smije ponoviti”.  “Međutim, prevarili smo se. Evo svjedoci smo da se to vrijeme na žalost ponavlja jer u prvom kvartalu 2022., dakle punih 100 dana, nije urađena niti jedna transplantacija u BiH”, istaknuli su, te dodali kako je “ovo izravan udar na živote teško bolesnih pacijenta koji su na dijalizi kao i onih koji čekaju na transplantaciju srca, jetre, pluća ili drugih organa”.  “Ovo je tiha eutanazija i ugrožavanje ljudskih prava u pravom smislu te riječi”.  “I ako imamo baš sve da se transplantacije u mojoj, vašoj i našoj državi rade sasvim normalno i po svim Europskim i svjetskim procedurama, mi i dalje tapkamo u mjestu gaseći i onu posljednju nadu bolesnicima da će nekada dobiti najvažniji poziv u životu a to je poziv na transplantaciju”, stoji u priopćenju.

Tvrde kako je “sada sve razotkriveno, jer su se klinički centri, njihovi menadžeri i oni koji su zaduženi za transplantacijski program, pandemiju stavili u prvi plan i govorili kako je nemoguće raditi presađivanje organa dok traje pandemija”.  “Dva milijuna maraka se svake godine izdvaja za transplantacije u FBiH, dakle novac nije problem i zapravo se ne zna gdje taj novac završi, ako gotovo uopće nemamo transplantacija. Imamo i pravilnik o nagrađivanju za sve koji sudjeluju u transplantacijskom procesu, za transplant koordinatore, imamo i Zakon po uzoru na najbolje Europske zemlje, stručnjake koji znaju raditi komplicirane kirurške zahvate i transplantacije, a transplantacija nemamo”, naglašavaju i pitaju se “Zašto?”.

“Možda zato što je lakše pacijenta uputiti u inozemstvo gdje će TX platiti puno više nego u BiH kao i to da treba znati da nisu svi pacijenti u mogućnosti da sebi priušte takav luksuz i da se liječe vani a s druge strane, na taj način izravno uništavamo transplantacijsku i druge grane medicine u našoj zemlji”.

“Što je zapravo u pitanju? Tajni sporazumi? Talovi? Korupcija? Farmaceutski lobiji? Ili sve pomalo”.  “Vrijeme je da se sazna tko ne želi da se rade transplantacije i da se napokon vrati nada pacijentima koja je davno izgubljena, jer ponovno nam umiru pacijenti pored živih donora”, zaključili su u priopćenju.