Ovim osobama po 100 KM pomoći Vlade FBiH bit će isplaćeno 5. i 10. kolovoza

Isplata jednokratne novčane pomoći od po 100 KM Vlade Federacije Bosne i Hercegovine braniteljskim kategorijama bit će završena sa 10. kolovozom, potvrdio je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja.

Pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine će dobiti oko 100.000 korisnika.

Kao što je poznato, 100 KM se može dobiti samo po jednoj osnovi, pa pripadnici braniteljskih kategorija koji su i umirovljenici dobit će samo 100 KM kao umirovljenici 5. augusta.

– Isplata po 100 KM za korisnike braniteljskih naknada idu 5. kolovoza uz MIO mirovinu i 10. kolovoza uz isplatu invalidnina, naknade za priznanje i egzistencijalne naknade. Sve će dakle biti isplaćeno u kolovozu , ništa ne ostaje za rujan- kazao je Terzo.

Po 100 KM neće dobiti korisnici egzistencijalne novčane naknade sa županijskog nivoa, koji su nezaposleni i mlađi od 57 godina.

– Pomoć će dobiti oni koji primaju egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa, koji su se našli u mjesecu lipnju na našoj isplati – kazao  je ranije Terzo.

Jednokratnu novčanu pomoć iz braniteljsko-invalidske zaštite dobit će, stoji u Uredbi, korisnici prava na osobnu invalidninu, na obiteljsku invalidninu, prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu prava i odlikovanja i prava na novčanu egzistencijalnu naknadu koja po osnovu svog statusa ostvaruju naknadu koja se isplaćuje iz budžeta FBiH pod uvjetom da nisu umirovljenici.

Osobe koje su korisnici više prava, jednokratnu novčanu pomoć ostvaruju samo po jednom osnovu.

Novčani iznos se dijeli na jednake dijelove u slučaju korisnika koji pravo na obiteljsku invalidninu i mjesečni novčani dodatak po osnovu priznanja ili odlikovanja, ostvaruju kao sukorisnici.

Uredbu o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena Vlada FBiH je usvojila 7. srpnja, a obuhvaća niz mjera i usmjerena je na financijsku i materijalnu podršku najugroženijim kategorijama stanovništva.