Home > Svijet > Ovi uređaji troše struju i kada su u stanju mirovanja

Ovi uređaji troše struju i kada su u stanju mirovanja

Znate li da pojedini troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja.

Televizor
Jeste li znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor, kažu stručnjaci, zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabal iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Punjač mobitela

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lijeni izvući kabal. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Uređaji s mjeračem vremena

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Radijske budilice, mikrovalne peći, muzičke linije, DVD playeri – svi oni pokazuju vrijeme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostaloga, jedino je rješenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svjestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Računari i laptopi

Čak i kada su isključeni, stolni i prijenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

pogled.ba