Ova država uvodi niz promjena: Četverodnevni radni tjedan, ignoriranje poruka od šefa nakon posla…

Radnici u Belgiji uskoro će moći odabrati četverodnevni radni tjedan u sklopu niza reformi tržišta rada najavljenih u utorak.

Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koalicijska vlada u toj zemlji također će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignoriraju poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez straha od odmazde.

– Imali smo dvije teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svjetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je moći ljude i poduzeća učiniti jačima – rekao je belgijski premijer Alexander de Croo na press konferenciji na kojoj je najavljen reformski paket, prenosi Euronews.

Freelanceri će također dobiti snažniju pravnu zaštitu prema novim pravilima, dok će zaposlenici s punim radnim vremenom moći raditi po fleksibilnom rasporedu na njihov zahtjev.

Uvođenje reformi u zakon moglo bi, međutim, potrajati mjesecima, jer nacrt zakona mora proći više čitanja od strane saveznih zakonodavaca prije nego što bude donesen.

Značajan dio novih belgijskih reformi rada utječe na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Nacrt paketa reformi koji je dogovorila savezna vlada zemlje omogućit će zaposlenicima mogućnost da zatraže četverodnevni radni tjedan.

U siječnju su državni službenici koji rade za belgijsku saveznu vladu dobili pravo da isključe radne uređaje i ignoriraju poruke nakon radnog vremena bez odmazde od strane šefova.

Sada će svi belgijski radnici, uključujući i one u privatnom sektoru, dobiti isto pravo.