Otvoreno pismo načelnice Runić vlastima u Livnu i Sarajevu

Načelnica Drvara Dušica Runić poslala je otvoreno pismo vlastima u Livnu i Sarajevu koje prenosimo u cijelosti bez uredničke intervencije:

Ovim otvorenim pismom obraćam se svim ” višim ” razinama vlasti, inspektorima, pravosuđu, tužiocima i svim zainteresiranim strankama kao građanin Drvar, načelnik Općine Drvar i kao osoba koja predstavlja narod, u vrijeme najveća pandemija koju ste dopustili da postanete žrtva nečijih interesa.

Dušica Runić, načelnica Drvara, općine koja je danima zatrpana smećem, ilegalno uvezenim iz Italije, obratila se vlastima u Livnu i Sarajevu otvorenim pismom, u kojem podsjeća da sutra, na Dan ustanka protiv fašizma, Drvar slavi Dan općine.

– Protiv koga se danas bore građani Drvara? Koga da pitam? Kome da se obratim? Što da kao načelnik općine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini – poručila je Dušica Runić.

Runićeva podsjeća da je otpad, koji je iz italije “doplovio” početkom srpnja, i dalje u Drvaru, da “kisne, isparava i smrdi”.

Navodi da kronični bolesnici imaju probleme, te da su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom korona.

– Već danima pokušavam administrativnim i zakonskim modelima postići cilj da nelegalno deponirani otpad bude uklonjen sa područja općine. Županijskom ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine bilo je potrebno samo šest dana da izda rješenje o nepostojećem reciklažnom pogonu, a federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz otpada. Nadležnom sudu bilo je potrebno više od tri mjeseca da registraciju sporne firme objavi u službenim novinama, a službeni dopis o registraciji pravnih lica i ne dostavlja općinama, na čijoj se teritoriji firma nalazi, iako im je to zakonska obveza – navodi Runićeva

Dodaje da od nadležnih nije dobila nijedan odgovor na postavljena pitanja.

– Nijedan odgovor nismo dobili, osim izjava i dopisa o nenadležnosti. Odjednom nitko ni za šta nije nadležan – poručila je Runićeva.
Ona je podsjetila da je na sastanku u Sarajevu, održanom prošlog petka, “nitko nije imao zakonsko rješenje da se otpad ukloni”.

– Ministri tvrde da su uradili „sve po zakonu“, a federalni inspektor se striktno držao papira na kojem stoji adresa Titova 1 i Pasjak bb, tvrdeći da je jedino zakonsko rješenje da se sav otpad, koji je u međuvremenu istovaren širom Federacije BiH, vrati na adresu firme, u nepostojeći pogon za reciklažu – navodi načelnica Drvara i dodaje da “nijedna od dvije adrese nije točna”.

– Kad se sve sagleda adresa firme bi trebalo da bude Livno bb ili Sarajevo bb, jer niti jedna od adresa, koje su u centru zbivanja proteklih dana, nije točna -navodi Dušica Runić.

Podsjećamo u Drvar i okolinu, mahom u napuštene devastinare tvornice, početkom srpnja je dovezeno i deponirano skoro 300 tona otpada, uvezenog iz Italije, navodno za reciklažu. Ispostavilo se da je, prema sudskom registru, sjedište firme “Krom reciklaža”, koja je uvezla otpad, na adresi općine Drvar.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, ova firma je dobila dozvolu za rad za nepostojeću tvornicu za preradu otpada u selu Pasjak kod Drvara.

Srpska.info