Otvoreno pismo javnosti Gospodarstvenika Grada Livna

Gospodarstvenici grada Livna uputili su otvoreno pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, sve Vas skupa srdačno pozdravljamo i ujedno obavještavamo da je dana22.04.2020 održana osnivačka skupština ( poštujući sve propisane mjere Županijskog Stožera Civilne Zaštite ) te prikupljena kompletna propisana dokumentacija za registraciju Udruge Gospodarstvenika Grada Livna koju šaljemo u proceduru.
Po smirivanju situacije biti će održana i izborna skupština gdje će se izabrati rukovodstvo a sukladno statutu udruge.

Ovim putem želimo ponoviti da Udruga Gospodarstvenika nije i neće biti destruktivni faktor , naprotiv pružamo ruku kako Gradu Livnu tako i višimrazinama za suradnju u narednom periodu i pronalasku rješenja a prvenstvo radiočuvanja / unapređenja gospodarstva i radnih mjesta.
Želimo biti partner u donošenju budućih odluka za bolje sutra svakog stanovnika Grada Livna ali isto očekujemo i minimum uvažavanja od strane Grada Livna  i Vlade HBŽ.


Nakon našeg prvog javnog kritiziranja i tromosti sistema održan je sastanaku zgradi Vlade HBŽ na kojem je prisustvovao Premijer Vlade HBŽ , Ministar Gospodarstvate predstavnici gospodarstvenika iz svih gradova HBŽ.


Iz Grada Livna nažalost se do danas nije nitko niti javio niti poslao bilo kakvo priopćenje kako gospodarstvenicima tako ni svim stanovnicima Grada Livna a u s vezi krize uzrokovane proglašenjem prirodne nesreće.
Na održanom sastanku u zgradi Vlade HBŽ iskazana je dobra volja i spremnost da se pomogne svim gospodarstvenicima u očuvanju radnih mjesta međutim zadaću koju je preuzelo Ministarstvo Gospodarstva do danas istu nije riješilo i sve je još uvijek u fazi čekanja i izrade programa. 
Dok druge Županije i Gradovi izlaze sa već drugim/trećim paketom mjera kod nas je sve na dugu štapu i ovim putem pozivamo nadležne na što hitniju reakciju jer vremena više nema. 


Činjenica da je na razini županije u mjesec dana 280 ljudi ,novih ,na birou, je pokazatelj da gospodarstvo nosi na leđima ovu situaciju u nadi da ćemo skupa naći rješenje a koje već izostaje. Hoće li gospodarstvo moći dalje ovako, nismo baš sigurni.


Ono što je jedna ružna poruku da na sastanak sa Gospodarstvenicima HBŽ nije se pojavio, niti poslao bilo kakvu obavijest Ministar Financija a čija uloga je u ovoj situaciji jako bitna.


Rebalans  Proračuna koji je već trebao ići u proceduru ( ako se želi pomoći kako gospodarstvu tako i svakom čovjeku HBŽ ) se i ne najavljuje i ovim putem pozivamo Ministra na savjestan i odgovoran rad , da nas, Gospodarstvenike, ne zanimaju prepirke i političke razmirice a koje su i rezultat stanja HBŽ i kvalitete života kakav je u svim gradovima HBŽ. 
Dobili ste odgovornu funkciju i od Vas očekujemo da se uhvatite u koštac sa problemom i što prije predložite rebalans proračuna i u istom planirate sredstva za pomoć gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta. 
S obzirom na ogroman broj zaposlenih u Vladi HBŽ, činjenica da najveći dio proračuna ide na plaće, smatramo da ste kadrovski sposobni probleme rješavati u najbržim mogućim rokovima, trebali bi.


Što se tiče Grada Livna , pozivamo ponovno Gradonačelnika da se ispred grada obrati svim stanovnicima Grada Livna , da prezentira  koje su to mjere pomoći odnosno ima li ih  a koje će pomoći u očuvanju radnih mjesta, pomoći malom čovjeku na konkretan način da prevaziđe ovu situaciju.
Ono što samo pročitamo i vidimo nije ništa drugo nego popunjavanje medijskog prostora šta ste napravili i šta planirate, nigdje ne vidimo niti najmanju naznaku brige za običnog malog čovjeka, obrt ili firmu na području Grada Livna a čemu u prilog ide i nijedna donešena odluka u skladu sa ovom situacijom.


Jedino što vidimo je raspisivanje natječaja za izbor u upravne, nadzorne i kojekakve odbore u ustanovama kojima je osnivač Grad Livno.
Predlažemo Gradonačelniku ( i očekujemo ) organizaciju sastanka na kojem bi mogli zajednički naći najbolje rješenje u ovoj situaciji kako bi se dalo spasiti što se spasiti može.”