Osvježenje je bilo prolazno, stižu žestoke vrućine

Vraćaju nam se uobičajene temperature zraka za srpanj, vraća se pravo ljeto, stabilno, suho…

Proteklih večeri činilo se kao da je počela jesen, a ne da smo u jeku ljeta, u srpnju, piše Večernji list BiH. Čak i na jugu, gdje su temperature redovito ugodnije u noćnim satima, počele su se spuštati ispod 15 stupnjeva, a umjesto laganih plahti kojima se pokrivamo tijekom ljeta, vratili smo deke. Oni koji su vikend proveli u planinama pričaju nam kako su se “smrznuli”. – Mnogi su očistili dimnjake, ali im se nije dalo paliti vatru, no bilo je kao pred samu jesen – priča nam poznanik koji se za vikend otišao odmoriti na Blidinje.

Europa na udaru

I dok smo se “hladili” ovoga vikenda, idućeg bismo se mogli itekako grijati. Nedim Sladić objavio je kratko izvješće koje se može svesti u njegovu prvu rečenicu: “Europa u zagrljaju žestoke vreline”. – Na prikazu je jedan od mogućih scenarija prognozirane maksimalne temperature zraka za nedjelju, 17. srpnja 2022. Vjerojatno će zapad Europe biti ublažen sljedećih dana, ali su izgledi za oko 40 °C tamo i dalje ogromni, pogotovo za Francusku. Ponavljam, Veliku Britaniju još nikad nisam vidio u izotermi od 40 °C i vjerojatno je da bi ona mogla biti ipak bliže maksimalcima do 35 °C, što je i dalje za njih puno. Kako god, vrućine zahvaćaju gotovo cijeli kontinent – naveo je Sladić. I meteorolozi u regiji javljaju kako bi do srijede temperature trebale blago rasti, osobito dnevne, a zatim će doći do ozbiljnijeg povratka ljeta. – Izostanak vrućine, ne samo na kopnu, gotovo 7 dana zasigurno je mnogima odgovarao. Nakon toplinskog vala, dani su u unutrašnjosti trenutačno hladniji u usporedbi s prosjekom za ovaj dio srpnja. No u drugoj polovini tjedna temperatura opet raste na iznadprosječne vrijednosti. I na moru se, sa završetkom neugodnog toplinskog vala u prvom tjednu srpnja, temperatura ovih dana snizila na mnogo ugodnije vrijednosti koje su oko prosjeka za doba godine ili niže. Ali uskoro će opet biti vruće – najavili su. Bakir Krajinović, bh. znanstvenik, govorio je o hladnoj fronti koja je prelazila preko naših područja. – Nedostatak pitke vode prouzročio je redukcije, pa je i protekla kiša dobrodošla. Vraćaju nam se uobičajene temperature zraka za srpanj, vraća se pravo ljeto, stabilno, suho. Svi koji su na moru, mogu ponovno na plaže i svi koji planiraju na godišnje odmore mogu se zaputiti prema jugu. More nikad nije bilo toplije, Jadran također, temperatura mora ide čak i do 29 stupnjeva, pa su svi preduvjeti za godišnji odmor ostvareni – kazao je Krajinović. Kao posljedica klimatskih promjena prvo što se vidi i što osjetimo su ekstremi. Iz dana u dan prisutni su u BiH. Pa smo imali prvi put na području Bosne tijekom lipnja 40 stupnjeva izmjerenih u Zenici. I iz godine u godinu to je sve žešće i intenzivnije. Priroda je “podivljala” kad su u pitanju temperature zraka, ali i drugi ekstremi, drastično su smanjene količine oborina u BiH, a sve to na globalnom planu posljedica je naših radnji u proteklih stotinjak godina – priča Krajinović.

Novi rekordi

Ističe kako mi često pamtimo samo ekstreme. – Prošlu godinu već smo zaboravili, a bilo je u lipnju i srpnju lani temperaturnih rekorda. Naša meteorološka služba je ona koja sve zapisuje i čuva te podatke za ubuduće – kazao je među ostalim. Za poljoprivrednu godinu, ako sagledamo cijelu BiH, situacija ponovno nije najbolja. Razlog se može tražiti i u tome što su ekstremne promjene vremena, dramatične oscilacije u temperaturama, tuče i oluje, razdoblja vrelih dana te način na koji smo se nekad bavili poljoprivredom dijelom treba mijenjati.