Home > BiH > Osobe godine u BiH su euroatlantski lobisti za BiH – Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler

Osobe godine u BiH su euroatlantski lobisti za BiH – Michael Murphy, Christian Schmidt i Johann Sattler

Direktor Večernjakova pečata i glavni urednik Večernjeg lista BiH u studiju BHRT-a u Sarajevu otkrio je tko je na 22. Večernjakovu pečatu ponio titulu Osobe godine:

– U državi u kojoj postoje tri suprotstavljene istine gotovo je nemoguće postići konsenzus oko bilo čega, a osobito oko toga koje su osobe više od drugih udarile pečat na proteklu godinu. Zato smo odlučili u najvažnijim događajima potražiti one koji su obilježili 2022. Svi se slažu kako su 2. listopada i 15. prosinca najvažniji prošlogodišnji dani. Na prvi datum održani su opći izbori u BiH i u istoj večeri visoki predstavnik je nametnuo odluke kojima je osigurao lakšu uspostavu i funkcioniranje federalne vlasti. Drugi pak datum trajno će se vezivati uz odluku Europske unije o dodjeli kandidacijskog statusa Bosni i HercegoviniMichael Murphy, veleposlanik SAD-a u BiH, Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, te Johann Sattler, posebni predstavnik Europske unije u BiH, Osobe su godine za 2022.

Treći događaj nema datum. On je, zapravo, cjelogodišnja konstantna američka potpora u demokratiziranju i europeiziranju daytonske BiH. Rekao bih, međunarodna zajednica, Europa i Amerika se nakon rata ponovno na velika vrata vraćaju svom nezavršenom daytonskom projektu. Upravo sinergija tih država, zajednica i unija koje nastoje s BiH skinuti luđačku košulju i obući je u europsko odijelo, simboliziraju američki veleposlanik Michael Murphy, visoki predstavnik Christian Schmidt i posebni predstavnik Europske unije Johann Sattler.  

Oni su se, kao međunarodni diplomati, prometnuli u lobiste za BiH. Zato, Michaela Murphyja, Christiana Schmidta i Johanna Sattlera, kao euroatlantske lobiste za BiH proglašavamo Osobama godine u BiH za 2022. – obrazložio je Pavković zašto su upravo tri euroatlantska lobista za BiH dobitnici Večernjakova pečata za Osobe godine.

Vecernji list