Osjećate li nelagodu kada vam netko stavi točku na kraj poruke?

Kako se osjećate kada primite poruku na Viberu ili Messengeru koja završava točkom? Osjećate li nelagodu? Osjećate li da ste uvrijedili osobu koja vam piše? Mnogi na ova pitanja odgovaraju potvrdno i jako im je neugodno vidjeti točku na kraju poruke, pogotovo ako iza točke ne stoji nikakav emotikon.

Gretchen McCulloch, lingvist iz Kanade, napisao je knjigu o jeziku koji se koristi na internetu, a pozabavio se i temom korištenja točaka na kraju poruka. Tvrdi da forsiranje stavljanja točaka na kraj poruke može čak imati veze s pasivnom agresijom.

Dok se u pismu korištenje točke na kraju rečenice podrazumijeva, u porukama se točke nerijetko protumače kao nepristojne ili kao znak ljutnje osobe koja poruku šalje. Većina ispitanika mlađe generacije smatra da je nepristojno staviti točku na kraj poruke, a neki smatraju da je to znak ljutnje i pasivne agresije suprotne strane. Upitnik je, primjerice, potpuno prihvatljiv, ali u jeziku interneta za točku nema mjesta.

McCulloch smatra da je uzrok ovakvog tumačenja činjenica da tijekom dopisivanja ne postoji ostatak komunikacije koju inače imamo uživo, a to su izraz lica i govor tijela, kao i boja glasa. Mnoge se poruke zbog toga često krivo protumače, prenosi Index.

Upotreba emotikona za mnoge je pripadnike starijih generacija potpuno neprihvatljiva i smatraju je nepotrebnom, ali lingvisti tvrde da je jako korisna jer pomaže shvatiti kontekst poruke.