Home > Županija > OŠ fra Mije Čuića Bukovica: Ignorirali dugotrajno nasilje nad dječakom, zbog čega je završio u bolnici

OŠ fra Mije Čuića Bukovica: Ignorirali dugotrajno nasilje nad dječakom, zbog čega je završio u bolnici

U OŠ fra Mije Čuića u Bukovici, općina Tomislavgrad, dogodilo se maloljetničko nasilje nad učenikom devetog razreda.

Sve je počelo još prije dvije godine kada su dječaka druga djeca “zadirkivala” jer nosi naočale. Nazivali su ga “ćoro” i lomili su mu naočale. Dječak se za pomoć prvi put obratio svojoj majci, koja je u više navrata zbog verbalnog i fizičkog nasilja nad svojim sinom išla u školu i obraćala se nadležnima.

Naravno, ni u ovom slučaju, nadležni nisu odradili svoj posao i sve je završilo puno gore. Nakon što je dječak uvidio da nema rješenja i da nadležne i odgovorne osobe neće poduzeti ništa, prestao se povjeravati i majci. Nije se više mogao skoncentrirati na učenje niti je želio ići u školu. Majka, kao svaka majka, je poduzimala sve što je bilo u njenoj moći, išla je u školu, tražila pomoć, obraćala se roditeljima dječaka koji ga verbalno i fizički maltretira, ali bezuspješno.

Učestalo fizičko maltretiranje, koje se ogledalo u svakodnevnom udaranju, ne samo oštećenog dječaka nego i ostale djece svoj vrhunac doživljava u petak, 8. studenog, kada nasilnik po uobičajenom, po mišljenju stručnih djelatnika škole prihvatljivom, a krajnje destruktivnom ponašanju udara dječaka, nakon čega dječak zbog posljedica udarca završava na operativnom zahvatu.

Nažalost, došlo je do onoga do čega uvijek dođe kada nasilnici ne vide zadovoljstvo u samo verbalnom uznemiravanju, nasilnik je fizički napao dječaka. Dječak je pet dana kasnije imao hitan operativni zahvat te leži na Odjelu za dječju kirurgiju u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru.

Nasilje u školi

Nasilje među djecom i mladima vrlo je ozbiljan problem. U školi u kojoj sam radila učenici su se znali potući nasred učionice. To su radili čak i mališani iz trećeg razreda! Neka djeca jako vole gnjaviti svoje vršnjake jer misle da su zbog toga “glavne face” i da im nitko ništa ne može.

Mnoga se djeca ustručavaju reći da ih netko od vršnjaka maltretira jer se boje da će im se nasilnik zbog toga osvetiti ili da će ih drugi učenici smatrati tužibabama. Možda misle i da nitko neće ništa poduzeti. No svakome tko trpi zlostavljanje toplo bih preporučila da otvoreno kaže što mu se događa. To je najpametnije što može učiniti. Time ujedno može spriječiti nasilnika da maltretira drugu djecu, kazala je jedna od učiteljica razredne nastave.

Do tog nepovjerenja djece u sustav upravo dolazi i zbog toga što djeca na “svoje oči” vide kako nadležni ili neće ili smatraju nepotrebnim poduzeti bilo išta. Da roditelj želi da se njegovo dijete maltretira verbalno i fizički poslao bi ga na ulicu, a ne u obrazovno-odgojnu ustanovu.

Gdje su odgovorni?

Nakon što roditelj više puta dođe prijaviti nasilje nad svojim djetetom i nadležni po svom stručnom uvjerenju ne smatraju da je potrebno poduzeti ikakve mjere, roditelju ne preostaje puno. Ili može prestati dijete slati u školu, što svakako nije riješenje, ili može promatrati iz dana u dan kako mu dijete netko maltretira, a on se osjeća bespomoćnim. I doista, mora li doći do trajnih i neotklonjivih posljedica kako bi službe konačno počele raditi svoj posao.

No, ono što ipak najviše zabrinjava je činjenica koju navodi majka oštećenog djeteta, a to je da je njeno dijete nakon što se obratilo svojoj razrednici za pomoć, doživljavalo verbalno nasilje od strane same razrednice, koja ga je omalovažavala pred drugim đacima. Treba istaknuti kako se radi o razrednici koja mu je bila razrednica šesti, sedmi i polovicu osmoga razreda.

Zanimljiva je i činjenica da se promjenom razrednice smanjilo i nasilje nad dječakom, što ujedno i potvrđuje činjenicu da u ovakvim slučajevima najviše mogu i trebaju utjecati djelatnici škole. Osim toga, službena osoba koja ne prijavi kazneno djelo za koje je saznala obavljajući svoju dužnost, a u to se ubraja i zlostavljanje djeteta čini i kazneno djelo te za neprijavljivanje može biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora od tri godine.

Sve češće tužbe protiv školi

Sve češći slučajevi sudskih tužbi upravljenih protiv škola koje su po ZOO-u FBiH dužne naknaditi štetu koju prouzrokuje maloljetnik dok je pod nadzorom škole. Najveći je problem neinformiranost roditelja i nepoznavanje vlastitih prava.

Problem je u školskim djelatnicima koji se ne pridržavaju smjernica izdanih od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a po čijim smjernicama su dužni:

  • poduzimati mjere zaštite prava djeteta/učenika
  • ako je dijete/učenik ozlijeđeno u mjeri koja zahtijeva liječničku intervenciju ili pregled, treba odmah pozvati policiju i službe hitne medicinske pomoći
  • u slučaju sumnje da je nad djetetom počinjeno neko od djela nasilja, potrebno je obavijestiti policiju
  • ravnatelj škole i pedagog dužni su sastaviti službenu zabilješku o prijavi nasilja, te o poduzetim aktivnostima, razgovorima, izjavama te svojim opažanjima koje će dostaviti na zahtjev drugim nadležnim tijelima
  • osoblje odgojnih i obrazovnih ustanova dužno je prijaviti slučajeve nasilja nad djetetom/učenikom u svakom pojedinačnom slučaju: fizičkog nasilja, emocionalnog nasilja, spolne zlouporabe, zanemarivanja neodgovornog roditelja/skrbnika.

Roditelji oštećenog djeteta slučaj su prijavili PU Tomislavgrad. Istraga je u tijeku.

Marijana Baković/www.jabuka.tv