OŠ ,,Fra Lovro Karaulaˮ Livno sudjelovala na 16. dramskim igrama na njemačkom jeziku u Varaždinu i na 11. radio festivalu Radio Žepča

Već 16 godina Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske „Europski kulturni krug – EKULTˮ uz Osnovnu školu Vidovec te Općinu Vidovec organizira Dramske igre na njemačkom jeziku „Theaterspieleˮ.
To je projekt koji je u ovih 16 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Međimurske županije, Općine Vidovec te brojnih medijskih pokrovitelja.
Cilj Dramskih igara na njemačkom jeziku je promicanje njemačkog jezika na ovom području, razvoj suradnje između škola, osnovnih i srednjih, i vrtića koji sudjeluju i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i na međunarodnoj razini. Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te nije natjecateljskog karaktera.
Osim mogućnosti da se sudionici svojom predstavom predstave u okviru Dramskih igara organizirane su i radionice za učenike i učitelje njemačkog jezika na temu „Theater spielen im Deutschunterrichtˮ.
Ovogodišnje 16. dramske igre na njemačkom jeziku održavale su se od 11. do 13. travnja i to na međunarodnoj razini. Gostujuće grupe i gosti došli su iz Njemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske. Sudjelovale su sveukupno 54 grupe s preko 900 sudionika, a Osnovna škola ,,Fra Lovro Karaulaˮ Livno bila je jedina iz Bosne i Hercegovine.

U petak, 12. travnja 2019. godine u Domu kulture Žepče održao se 11. radijski festival Radio Žepča. U finalnoj večeri nastupila su 23 natjecatelja. Osnovnu školu ,,Fra Lovro Karaulaˮ Livno predstavljala je učenica 6. razreda Marta Rimac koja je prema izboru žirija osvojila 2. mjesto. Inače, ovogodišnji festival započeo je 23. veljače i kroz 6 polufinalnih emisija predstavilo se preko 50 mladih izvođača iz 23 grada/općine, a Marta Rimac bila je jedina iz Livna.

Fotografija OÅ¡a Fre Lovre Karaule.