Home > Livno > Ornitološko društvo „Naše ptice“ organizira besplatni tečaj fotografije

Ornitološko društvo „Naše ptice“ organizira besplatni tečaj fotografije

Prva fotografija nastala je početkom XIX. stoljeća u Francuskoj, a njen tvorac je kemičar Joseph Nicéphore Niépce, koji je napravio fotografiju kuće. Uz njegovu fotografiju, među prve svrstane je i fotografija čovjeka, autora Luja Mandea Dagera. Ovo otkriće predstavljeno je na francuskoj Akademiji znanosti, 19. kolovoza 1839. godine. Mnogi smatraju da je tog dana rođena fotografija.

Prvu fotografiju u boji napravio je James Clark Maxwell 1861. godine, prva kamera za široku upotrebu proizvela je kompanija Kodak 1888. godine. Potpuni preporod, fotografija doživljava krajem XX. stoljeća, s pojavom digitalne fotografije, a vrhunac razvoja pojavom „pametnih telefona“ i društvenih mreža kada je fotografija postala dostupna svim stanovnicima planeta Zemlje i kroz društvene mreže prodrla u sve sfere ljudskog društva.

Pod geslom „slika vrijedi više od tisuću riječi“, riječi polako gube na značaju, a fotografija postaje glavni način izražavanja. Fotografija danas ima primarnu ulogu u promociji, marketingu, edukaciji, a izuzetno je značajna i za podizanje ekološke svijesti, kao i za zaštitu prirode.

Kako se Hercegbosanska županija ubraja među najatraktivnija prirodna područja Bosne i Hercegovine nije čudno što baš na ovom području živi veliki broj ljubitelja prirode kao i profesionalnih i amaterskih fotografa. Fotografirajući svoju okolinu s brojnim rijekama, potocima, povremenim jezerima, močvarama, šumskim područjima, kraškim fenomenima, bogatim kulturnim naslijeđem i dijeleći fotografije na društvenim mrežama šalju najljepši sliku svog zavičaja u svijet. Zahvaljujući fotografiji ovo područje izrasta u jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Da bi doprinijeli podizanju kapaciteta lokalnih fotografa, Ornitološko društvo „Naše ptice“ pokreće besplatni tečaj fotografije koji će se održati u periodu od 5 do 7. svibnja u Livnu.

Školu fotografije će voditi višestruko nagrađivani fotografi Geza Farkaš iz Novog Sada i Marin Mamuza iz Livna. Na trodnevnoj radionici koja uključuje teoretski dio u hotelu Novitas i Tehnološkom parku Linnovate, i praktični na akumulaciji Lipa i pored rijeke Sturbe, bit će obrađene teme poput: makro fotografije, fotografiranje sisara i ptica, radionica turističke i adventure fotografije, kampiranje osoba i aktivnosti u pejzaž, promocija turističkih proizvoda kroz fotografiju, storytelling tehnike u fotografiji, dok će na terenu biti realizirana i primjena navedenih tehnika u praksi.

Broj sudionika je ograničen, a prednost će imati lokalni amaterski kao i profesionalni fotografi.

Ornitološko društvo „Naše ptice“ poziva ljubitelje fotografiranja da se prijave, da zajedno usvajamo znanja i vještine, koje će doprinijeti promociji HBŽ-a, ali i podizanju ekološke svijesti lokalnog stanovništva i zaštiti živog svijeta i prirode općenito.

Prijave za školu fotografije traju do 30. 4. 2023. godine, do 22 h, a prijaviti se možete na prijavni obrazac putem linka .

Za dodatne informacije, pišite na email goran.topic84@yahoo.com.

Ubrzo nakon realizirane škole fotografije, Ornitološko društvo pokreće novi foto natječaj  za najbolju fotografiju krških polja Bosne i Hercegovine na teme: krška polja i ljudi i samonikle biljke i gljive kraških polja, o čemu će zainteresirani biti pravovremeno obaviješteni.

Ornitološko društvo „Naše ptice“/tomislavcity