Opozvana načelnica Drvara: Udar na dugogodišnju vladavinu tandema SNSD-HDZ

U obrazloženju za pokretanje opoziva konkretno su naveli da je razlog nesavjesno i samovoljno trošenje budžetskog novca u prethodnom periodu

Jučer su na sjednici Općinskog vijeća Drvara odbornici izglasali opoziv načelnici Dušici Runić Trninić (SNSD). Inicijativu za pokretanje postupka opoziva izglasalo je devet odbornika, četiri iz SNS-a FBiH, tri nezavisna i po jedan iz SP-a, DNS-a i HDZ-a 1990. Ovoj novoj većini u Drvaru pripada još jedna odbornica koja je na bolovanju, dok je na drugoj strani uz SNSD i načelnicu bilo ukupno sedam odbornika.

TROŠENJE DONACIJA

– Moj komentar je da sam od njih opozvana drugi put u ove tri godine, od udruženih pojedinaca koji su protiv ozbiljne i odgovorne politike koju vodi SNSD, uz podršku institucija Srpske i Srbije, kazala nam je načelnica Dušica Runić nakon jučer održane sjednice.

Odbornici Opštinskog vijeća u Drvaru jučer su pokrenuli i smjene direktora javnih ustanova, sa namjerom da i tamo gdje to nije moguće pokrenu izmjene nadležnosti kako bi osnivač, odnosno Opštinsko vijeće moglo tim ustanovama upravljati. Za početak su smijenili direktora Javne ustanove za sport i kulturu opštine Drvar.

Načelnica Runić je podsjetila da je ovo opoziv iz drugog pokušaja, a o neslaganjima izvršne i zakonodavne vlasti Oslobođenje je i ranije izvještavalo. U obrazloženju za pokretanje opoziva konkretno su naveli da je razlog nesavjesno i samovoljno trošenje budžetskog novca u prethodnom periodu. Također, opoziv je prouzrokovan i ranijim odbijanjem izvještaja o utrošku sredstava koja je Srbija donirala Drvaru. Podsjećamo, postojale su primjedbe u koje svrhe su sredstva utrošena, kao i kod samog odabira izvođača radova, jer su oni bili preferirani po stranačkoj liniji. Odbornici u zaključku navode kako smatraju da načelnica nije provodila njihove odluke i zaključke, da je kršila odredbe iz Statuta opštine, kao i odredbe Zakona o budžetima FBiH. Zbog svega navedenog, odbornici su odlučili da preuzmu “odgovornost i obaveze povjerene od građana, te da spriječe dalekosežne posljedice po Opštinu Drvar”.

ZAHTJEV CIK-U

– Nakon što je inicijativa usvojena, upućuje se zaključak CIK-u BiH da se održi referendum, kazao nam je Duško Radun iz Srpske napredne stranke FBiH.

Ipak, načelnica Drvara je uvjerena da će u ovom posljednjem pokušaju građani Drvara nju zadržati na poziciji.

– Apsolutno sam ubijeđena da će na referendumu građani opet birati nas, što pokazuju i nedavno održani izbori za savjete mjesnih zajednica u Drvaru. Imamo ubjedljivu podršku na terenu, naglasila je Dušica Runić Trninić.