Opasnosti vrebaju iza ruske aplikacije FaceApp, moguća krađa identiteta

Aplikacija FaceApp postala je popularna u cijelom svijetu pa tako i u BiH. Pokrenut je FaceApp Challenge te se čini da svi žele vidjeti kako će izgledati kada ostare. Ipak, eksperti upozoravaju da korištenje ove aplikacije nije preporučljivo iz više razloga.Kao i sve druge viralne aplikacije FaceApp je našla način da zainteresuje korisnike širom planete. Ovo je drugi put da je ova aplikacija popularna u svijetu, prvi put je svijet osvojila 2017. godine kada je instalirana 80 miliona puta. 

Aplikacija koristi nekoliko filtera kako bi “postarala” vaš selfie i prikazala vam kako ćete izgledati kada budete stariji. Osim ovog, aplikacija ima još nekoliko efekata koji nisu doživjele toliku popularnost kao efekti za starenje.

Nakon što korisnici naprave fotografije na ovoj aplikaciji dijele ih na društvenim mrežama i tako pozivaju i svoje prijatelje da se pridruže viralnom izazovu.

Međutim, eksperti smatraju da nije preporučljivo praviti selfie za ovu aplikaciju. Naime, FaceApp je stvoren u Rusiji, tačnije u St. Petersburgu. Tvorac ove aplikacije je Yaroslav Gonchanov, bivši uposlenik firme Yandex, piše popularmechanics.com.

S obzirom na to da postoji veliki nivo sumnje u vezi s ruskim kompanijama i njihovim utjecajem na izbore koji su se održali u Americi 2016. godine, ljudi su zabrinuti zbog činjenice da je ruska aplikacija FaceApp postala toliko popularna, ponajviše zbog toga što je osnova korištenje vaše fotografije na kojoj se savršeno dobro vidi vaše lice.

“Postoji velika mogućnost da su ovakve aplikacije kreirane kako biste im vi odali što je više moguće informacija o sebi, a da to i ne znate. Vi im doslovno dajete kvalitetne i izoštrene fotografije vašeg lica. Kada to ukombinuju s vašim imenom, prezimenom i ostalim detaljima koje također dobijaju kroz aplikaciju – sve to mogu koristiti bilo kada i bilo gdje”, upozorava Marc Boudria, potpredsjednik kompanije Hypergiant.

On dodaje da bi za usavršavanje profila o vama bilo potrebno prelistati nekoliko vaših profila na mrežama poput Facebooka, Instagrama ili LinkedIna te upotpuniti cijelu priču. Eksperti upozoravaju da bi ovakve stvari mogle stvoriti dodatne komplikacije u glasanju na mnogim političkim izborima.