Home > BiH > Odzvonilo jeftinoj kupovini na AliExpressu i sličnim e-trgovinama?

Odzvonilo jeftinoj kupovini na AliExpressu i sličnim e-trgovinama?

Europska unija radi na planovima koji predviđaju uvođenje carina na jeftine proizvode kupljene preko kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, izvijestio je Financial Times (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore.

Prema važećim propisima EU-a, pošiljke kupljene online u zemljama izvan EU-a ne podliježu carini ako im vrijednost ne prelazi 150 eura.

 

Europska komisija predložit će do kraja mjeseca ukidanje tog limita, piše FT.Kupcima u EU-u lani su iz svijeta stigle dvije milijarde pošiljki deklarirane vrijednosti manje od 150 eura, utvrdila je Komisija i dodala da velika količina robe u e-trgovini testira carinska ograničenja.

 

EU je raspravljao o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je Komisija predložila u svibnju 2023., a sada bi mogao ubrzati postupak kako bi suzbio val jeftinog uvoza, nagađa FKritičari Sheina i Temua u Sjedinjenim Državama već su se požalili da kompanije koriste carinska izuzeća kako bi potkopale konkurenciju i izbjegle carinske preglede proizvoda, prenosi Zimo.hr.

 

Takva praksa pomaže dvjema tvrtkama da kupcima diljem svijeta nude haljine po cijeni od samo osam dolara i pametne satove za 25 dolara, primjećuje Reuters.

 

U potpunosti podržavamo nastojanja predlagatelja zakona da izmijene de minimis uredbu, rekao je glasnogovornik Sheina.

 

Iz Alibabe, matične tvrtke AliExpressa, nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju FT-ovo izvješće, a odgovor nije stigao ni iz Temua ni iz Europske unije.T.

Jabuka.tv