Održani ” Dani kosidbe” na Kupresu

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2019.” ponio je Vinko Čičak Vinara iz Kupresa, inače i ranijih godina je bio pobjednik.

Drugo mjesto odnio je Milorad Sladojević, a treće Matko Kuštro, najmlađi kosac među njima.

Unatoč jakom vjetru i suncu , u nedjelju 7.srpnja su uspješno održani Dani kosidbe koje je otvorio kupreški načelnik Milan Raštegorac – Komo. Nakon pozdravnih govora uslijedio je program gdje su zaljubljenici u hrvatsko tradicijsko blago u višesatnom programu uživali u tradicionalnim pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava. 

Tradicijska kupreška manifestacija “Dani kosidbe na Kupresu” odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat. Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Nakon kulturno umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca.

Nakon toga slijedilo je nadmetanje u kosidbi u kojem su sudjelovali kosci iz , BiH ,Srbije i Novog Sada ,a održano je i štafetsko natjecanje, na kojem je najuspješnija bila ekipa Janja i Novog Sada, druga je bila ekipa iz Kupresa,a treći su bili kosci iz Petrovca. Nadmetali su se i kosci juniori,mlade nade i budući nositelji titule” najboljeg kosca svijeta” jer tako se naziva onaj koji pobjedi u košnji trave na Kupresu od kojih je najmlađi imao samo 13 godina. U toj konkurenciji najuspješniji je bio Stipo Šarić,rođeni Kuprešak,drugo mjesto djelili su Stjepan Vasić i i Petar Jelić a treće Ivan Čičak i Filip Dumančić.

U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH i susjednih zemalja.

1800 metara – 1.mjesto – Mister Mašin Enes Ejupović – Sanski Most

                     2. mjesto – Strit Fajter Samir Dupanović

                     3. mjesto – Hari Calahan Samira Hopovac

2200 metara – 1 mjesto – Tander Rok  KK Potkovica Sanski Most

                      2. mjesto – Mister Max Elvedina Tahrić

                      3. mjesto – Ildee Franc Amara Hopovac

Bacanje kamena s ramena:

1. mjesto Anđelko Spajić – 15,62 – Jajce

2. mjesto Iko Penava – 14,32 – Posušje

3. mjesto Ivan Stanić – 13,31 – Tomislavgrad

Skok u dalj:

1.mjesto Ratomir Bašić  – 3,06 – Kupres

2.mjesto Ivan Ljubičić – 2,94 – Tomislavgrad

3.mjesto Damir Šimić – 2,85 – Šujica

Potezanje konopa: Pobjednik Sv. Mihovil  – Dugopolje

Pješačka utrka:

1.mjesto Ante Pokrjačić – Tomislavgrad

2.mjesto Filip Janjić – Kupres

3.mjesto Vinko Sliško – Tomislavgrad