Home > Županija > Održani “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2023.”

Održani “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2023.”


Danas 2. srpnja, 2023. godine uspješno je održana tradicijska kupreška kulturna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu 2023, u narodu još poznata pod nazivom Strljanica.

Posjetitelje okupljene na Kupreškom polju uz nazočnost brojnih visokih gostiju i uzvanika u programu otvaranja na početku je pozdravio načelnik općine Kupres g. Zdravko Mioč a Manifestaciju je otvorio Mate Lončar, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara gđe. Borjane Krišto.

Dane kosidbe na Kupresu redovito podržava i Vlada Hercegbosanske županije ove godine nazočni su  bili predsjednik Vlade HBŽ g. Ivan Vukadin i ministar unutarnjih poslova HBŽ Mario Lovrić dok je dan ranije na etno festivalu Moj Ivane u Hrvatskome domu Kupres nazočna bila ministrica Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ gđa. Gordana Nakić.

Nakon što su  svoj program prikazala kulturno umjetnička društva uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima: bacanje kamena s ramena, skok u dalj s mista, potezanje konopca te galopske konjičke utrke. Središnji i najzanimljiviji diocjelodnevnoga programa bilo je tradicijsko viteško nadmetanje kosaca u košenju trave ručno izrađenom kosom. Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju  Dana kosidbe Kupres – Strljanica 2023 ponio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, drugo mjesto ove godine osvojio je Mario Prljević iz Tomislavgrada dok je treći bio Miloš Trkulja iz Bosanskog Petrovca. U nadmetanju kosaca juniora pobijedio je Ivan Čičak iz Kupresa, drugo mjesto osvojio je Drago Šarić a treću utješnu nagradu osvojili su braća Josip i Ivan Čičak iz Kupresa.