Održana sjednica Općinskog vijeća: Hoće li se graditi na Ćavarovu Stanu?

U Tomislavgradu je jučer održana 23. sjednica Općinskoga vijeća, a jedna od tema o kojoj se dosta raspravljalo odnosila se na izvješće s javne rasprave održane 22. srpnja u svezi zahtjeva duvanjskoga gospodarstvenika Zdenka Bakovića o izgradnji farmi na Ćavarovom Stanu.

Sjednici su nazočili i predstavnici ovoga naselja koji su istaknuli svoje izričito protivljenje izgradnji farme koka i krava u njihovome naselju obrazloživši to mogućim zagađivanjem vode i zraka, sječom mlade borove šume…u toj „oazi koju korite šetači, lovci, berači gljiva.” Pozdravili su izgradnju farmi, ali ne u njihovome mjestu. U protivnom su, kažu, spremni na pravni i fizički način spriječiti izgradnju. Jedan od njihovih izrečenih prijedloga je da se investitoru dodjeli lokacija koja bi zadovoljila sve strane, a nalazi se na aerodromu kod Planinskoga dobra što je oko 1500 m zračne linije od prve naseljene kuće.

Općinski načelnik je u svome obraćanju, između ostaloga, kazao da se o ovoj temi nije dovoljno komuniciralo s potencijalnim investitorom.

– Danas donosimo odluku i njome šaljemo poruku temeljem provedene javne rasprave. Još nema investicije, čovjek je podnio zahtjev za izgradnjom na općinskom zemljištu. Mi još ne znamo što točno planira graditi i na koji način, ali sukladno postojećim pozitivnim zakonskim propisima u Federaciji BiH, Hercegbosanskoj županiji i odluci Općinskoga vijeća, uvjeti za gradnju su ispunjeni.

Naglasio je i da osobno podržava ovu investiciju bila ona na Ćavarovom Stanu ili negdje drugdje, kao i „masu drugih investicija koje, nažalost, nisu  prošle jer su vijećnici imali drugačiji stav“.

Budući da su ispunjeni uvjeti pretpostavke izgradnje, nakon glasovanja, s trinaest glasova „za“ usvojen je zaključak uz obvezu investitora da osigura dodatne dozvole i izgradnju sukladno standardima Europske unije. Mjerodavne općinske službe trebaju pak pripremiti prijedlog plana parcelizacije kako bi se investicija mogla realizirati. U međuvremenu sve tri strane, investitor, mještani i predstavnici općine održat će sastanak kako bi došli do rješenja koje bi trebalo zadovoljiti sve tri zainteresirane strane.

Vijećnici su danas usvojili i Prijedlog Odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja stambenih jedinica na području općine Tomislavgrad, Prijedlog odluke o davanju u zakup Autobusnoga kolodvora u Tomislavgradu, kao i Prijedlog odluke o subvenciji prijevoza studenata u akademskoj 2019. /2020. godini, koji imaju prebivalište na području općine Tomislavgrad. Nakon rasprave usvojeno je i Izvješće o izvršenju Proračuna Općine Tomislavgrad za prvih 6 mjeseci tekuće godine, te Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Općine Tomislavgrad za 2019. godinu.

Također, razriješeno je dosadašnje, te imenovano novo Upravno vijeće Javne ustanove Dječji vrtić Tomislavgrad.

Tomislavcity