Home > Županija > Održana 5. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Održana 5. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

U Organizaciji udruge  „Stećak“  i  Hrvatske matice iseljenika sinoć, 6. srpnja 2018. godine u Tomislavgradu održana je  5. revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske na kojoj je prikazano bogatstvo hrvatskog narodnog ruha.

Prema ocjenjivačkom sudu titula najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske pripala je Martini Romić iz Vojvodine kojoj je  izaslanik dr. Dragana Čovića Hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dejan Vanjek uručio repliku ogrlice i narukvice iz 10. – 12. stoljeća iz Višića kod Čapljine i naušnice koje je darovala zlatarna „Dodić“ iz Dubrovnika.

Prvom pratiljom proglašena je Klara Jamić iz Njemačke. Izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ivana Perkušić uručila joj je repliku srebrene ogrlice i naušnica iz Sanskog Mosta.

Drugom pratiljom proglašena je Noemi Molnar iz Mađarske. Drugoplasiranoj pratilji predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, uz lentu, uručio je repliku srebrenih naušnica s pozlatom iz Mandinog Sela kod Tomislavgrada.

Prema izboru posjetitelja Facebook stranice „Stećak“ za miss fotogeničnosti izabrana je Danica Vinčec iz Kanade  kojoj je potpredsjednik Hrvatskog sabora, Milijan Brkić uručio repliku naušnica iz Grboreza kod Livna.

U ocjenjivačkom sudu bili su Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Željana Zovko zastupnica u Europskom Parlamentu, Jozo Pavković, glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH i direktor Večernjakova pečata, poduzetnik Ivan Miloloža, pjevač Miroslav Škoro i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

Cilj ove manifestacije je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini naročito u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Ove godine na reviji je sudjelovalo 19 djevojaka iz 14 zemalja: Kanade, SAD-a, Njemačke, Rumunjske, Bolivije, Meksika, Švedske, Mađarske, Austrije, Crne Gore, Srbije, Čilea, Italije, Makedonije, Australije, Kosova i zemlje domaćina Bosne i Hercegovine.

Svečanoj 5. reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji uz predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića nazočili su brojni gosti, a među njima i ministri u Vladi Hercegbosanske županije: Stipan Šarac, ministar financija i Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije.

Uz organizatore Udruge „Stećak“  i  Hrvatske matice iseljenika pokrovitelji su bili: dr. Dragan Čović, Hrvatski član Predsjedništva BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad.

U prigodnom svečanom programu nastupio je Miroslav Škoro i vokalna skupina „Korijeni“ iz SAD-a.

FOTOGALERIJA