Održan sastanak Županijskog stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je održan 10. sastanak Županijskog stožera Civilne zaštite Hercegbosanske županije na kojem se razmatrao prijedlog Povjerenstva za procjenu šteta Hercegbosanske županije o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta u općini Tomislavgrad.

Naime, općina Tomislavgrad je u razdoblju od 23. veljače do 4. ožujka 2019. godine zbog posljedica od djelovanja prirodne nepogode – olujne bure na području te općine proglasila stanje prirodne nepogode.

Ukupan iznos koji općina Tomislavgrad potražuje za saniranje posljedica u tom razdoblju, a koji je utvrdilo općinsko Povjerenstvo za procjenu šteta iznosi 654.339,41 KM. Taj iznos odnosi se na saniranje šteta i na imovini pravnih i na imovini fizičkih osoba.

Revidirana visina štete koju je Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih šteta Hercegbosanske županije utvrdilo iznosi 421.768,64 KM.

Revidirani iznos utvrđen je nakon što je županijsko Povjerenstvo obradilo dokumentaciju zahtjeva općine konzultirajući se s općinskim Povjerenstvom od prirodnih i drugih nesreća, te Federalnim stožerom Civilne zaštite. Kako je Vlada Hercegbosanske županije za naknadu štete od elementarnih nepogoda u 2019. godini do sada odobrila iznos od 101.437,23 KM od ukupno raspoloživih 160.000,00 KM za ove namjene je preostalo 58.562,78 KM.

S obzirom na činjenicu da je županijskom Povjerenstvu pristigao još jedan zahtjev za pomoć zbog elementarne nepogode, Povjerenstvo predlaže Vladi Hercegbosanske županije da odobri jednokratnu novčanu pomoć općini Tomislavgrad u iznosu od 10 % od revidiranog iznosa koju je procijenilo županijsko Povjerenstvo.

Ostatak navedenog iznosa Povjerenstvo predlaže da se traži od viših razina vlasti sukladno Odluci o postupku i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći općinama i županijama-kantonima za otklanjanje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća.

Zaključeno je da Županijski stožer Civilne zaštite Hercegbosanske županije pripremi Odluku i uputi je na sljedeću sjednicu Vlade Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ.