Home > Županija > Održan sastanak s drvoprerađivačima iz Glamoča

Održan sastanak s drvoprerađivačima iz Glamoča

Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije održan sastanak vezan za problematiku oko realizacije potpisanih ugovora o isporuci sirovine od strane ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres prema drvoprerađivačima iz Glamoča.

Sastanku su nazočili predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, Ivica Brešić, predstavnik Uprave za šume Hercegbosanske županije, Stipe Perković, te gospodarstvenici, odnosno drvoprerađivači iz Glamoča na čiju inicijativu je i sazvan sastanak. Iako su na sastanak bili pozvani i predstavnici ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres, nitko se nije odazvao.

Nepoštivanje potpisanih ugovora od strane ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres i nedostatak sirovine za rad neki su od glavnih problema s kojima se susreću drvoprerađivači iz Glamoča. Ističu kako većina njih nije realizirala ni polovinu od onoga što je ugovoreno, a pojedini i manje od toga. Tvrde da su zbog nerealizacije ugovora dužni investitorima plaćati penale što dodatno ugrožava ionako teško poslovanja. Dodaju kako kvalitetna sirovina odlazi u druge županije i u druge države, a da oni sami teško ili nikako ne dolaze do nje.

Ministar Brešić je istakao kako je upoznat s ovim problemima već duže vrijeme i kako su u ministarstvu već prije nekoliko godina Vladi Hercegbosanske županije uputili Pravilnik o prodaji drvnih sortimenata koji je trebao uvesti reda u sektor drvoprerađivačke industrije. Međutim, Pravilnik nikad nije potpisan, nije stupio na snagu i samim tim njegova primjena nije moguća.

Na kraju sastanka doneseno je nekoliko zaključaka. Tražiti će se da se svi ugovori sklopljeni s drvoprerađivačima iz Glamoča poštivanju i uredno realiziraju. Pored toga, tražit će se smanjenje cijene sirovine i uvođenje moratorija na izvoz dok se ne izmire postojeće obveze prema domaćim drvoprerađivačima.

Također, dogovoreno je da će zaključci s današnjeg sastanka uputiti upravi ŠGD „Hercegbosanske šume d.o.o.“ Kupres, te ukoliko ne bude odgovora isti će se razmatrati na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Hercegbosanske županije i uputiti Skupštini Hercegbosanske županije.

Vlada HBŽ