Home > Županija > Održan radni sastanak potpisnika Sporazuma o suradnji oko izrade Prijedloga kurikula i njegove primjene u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju

Održan radni sastanak potpisnika Sporazuma o suradnji oko izrade Prijedloga kurikula i njegove primjene u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem potpisanog Sporazuma o suradnji oko izrade Prijedloga kurikula i njegove primjene u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, u Šibeniku je 27. listopada 2022. godine održan radni sastanak na kojemu su sudjelovali gđa. Žana Ćorićsavjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH, g. Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u BiH, g. Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, g. Mile Živčićravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih RH, g. Igor Rukljač, pomoćnik ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje RH, gđa. Jadranka Bošnjak, ravnateljica Zavoda za odgoj i obrazovanje, g. Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar, gđa. Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, gđa. Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, gđa. Ana Andrić, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske i g. Ivan Sajević, savjetnik ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije Središnja Bosna.

Sastanak je organiziran kako bi se sudionici dogovorili kada i na koji način organizirati obuke županijskih trenera za primjenu i implementaciju novih kurikula.

Agencija za odgoj i obrazovanje RH izradila je, u dogovoru s potpisnicima Sporazuma, plan i kalendar obuka koje će se održati u četiri ciklusa.

Prvi ciklus održan je u Mostaru 10. listopada 2022. godine, kada je održana obuka ravnatelja osnovnih i srednjih škola županija potpisnica. Drugi ciklus obuka će se također organizirati u Mostaru krajem studenoga 2022. godine, kada će se započeti s obukom trenera. Treći i četvrti ciklus održat će se u ožujku i svibnju 2023. godine u Republici Hrvatskoj. Na posljednjem ciklusu će, pored trenera, sudjelovati i ravnatelji škola.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, g. Mile Živčić obavijestio je sudionike kako je u tijeku izrada kurikula za strukovne škole u Republici Hrvatskoj te da će nakon završetka prezentirati kurikule i upoznati potpisnice iz Bosne i Hercegovine s cijelim procesom izrade. Vlada Republike Hrvatske uspostavila je Regionalne centre kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja, kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja, i to u sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo. G. Živčić je naglasio kako su nastavnici i učenici iz županija potpisnica slobodni sudjelovati na programima obuka.

Ovim putem Zavod za odgoj i obrazovanje, kao nositelj procesa Kurikulske reforme, zahvaljuje institucijama iz Republike Hrvatske na trudu i angažmanu koji ulažu, kako bi reformu obrazovanja, kao najvažniju reformu u društvu, uspješno implementirali u sustav odgoja i obrazovanja.