Odmori, bolovanja: Suđenje Novaliću tek kad zahladi

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora bit će nastavljeno u srpnju s novim članovim Vijeća Goranom Radevićem. Sudac Radević je imenovan umjesto Džemile Begović, koja je napustila Vijeće zbog odlaska u mirovinu.

Begović je do svibnja predsjedavala u ovom predmetu, a tu ulogu je preuzeo član Vijeća Branko Perić. Perić je kazao kako je Radević imenovan za novog člana Vijeća 26. svibnja i da se od tada upoznaje sa predmetom. Na ročištu je razgovarano i o dinamici nastavka suđenja, kao i saslušanju preostalog vještaka Tužiteljstva, koji živi u inostranstvu i nije mogao u dosadašnjem tijeku postupka iznijeti svoj nalaz, zbog čega je promijenjen redoslijed izvođenja dokaza, te su Obrane počele sa saslušanjem svojim svjedoka.

Tužitelj Mirza Hukeljić je rekao da je vještak mogao doći u periodu kada je bila stanka u suđenju. Marsela Bajramović, braniteljica Fahrudina Solaka, kazala je kako bi odustala od nekoliko svjedoka, a da ostali ovise od iskaza ovog vještaka Tužiteljstva. Perić je naložio tužitelju da pripremi informacije kako i kada bi vještak mogao biti saslušan te na koje konkretno okolnosti.

”Očekujem informacije na sljedećem pretresu. Moramo to riješiti”, rekao je Perić. On je naveo da, zbog obveza u drugim predmetima, ovo suđenje će u srpnju moći biti održano dva puta. Zbog godišnjih odmora koji će potom uslijediti, kao i bolovanja, nastavak se može očekivati u listopadu.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Solak, direktor firme ”F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad. Suđenje se nastavlja 6. srpnja.

bljesak.info