Odlaze i naši susjedi!

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na području Sinja nastavljen je pad nezaposlenosti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, no i dalje se bilježi veći broj zapošljavanja u inozemstvu.

Krajem siječnja u evidenciji Zavoda bile su 1.662 osobe, a mjesec dana ranije 1.761, što je manje za 99 osoba ili 5,6 posto. U odnosu na prvi mjesec prošle godine Sinj ima 302 ili 15,4 posto manje nezaposlenih, piše Ferata.

U evidenciju HZZ-a u siječnju se novoprijavilo 112 osoba, od kojih je 94 došlo iz radnog odnosa ili drugih poslovnih aktivnosti. Iz registra nezaposlenih brisano je 211 osoba, od kojih se 114 zaposlilo, a ostalih 97 je brisano zbog administrativnih razloga.

Zbog zapošljavanja u inozemstvu iz evidencije nezaposlenih u siječnju je izašlo 7 osoba, od toga 6 Sinjana i 1 Sinjanka. Ovaj podatak potvrđuje da se nastavlja trend iseljavanja, osobito mladih, koji nisu u mogućnosti pronaći posao u svom kraju, pa izlaz pronalaze u drugim, uglavnom europskim zemljama.

Tijekom prošle godine, prema podacima HZZ-a, posao u inozemstvu pronašlo je ukupno 56 Sinjana i Sinjanki. Po mjesecima to izgleda ovako: siječanj – 2, veljača – 5, ožujak – 6, travanj – 3, svibanj – 13, lipanj – 6, srpanj – 1, kolovoz – 5, rujan – 5, listopad – 2, studeni – 4, prosinac – 4, navodi Ferata.

No, iako se nekome brojka od 56 osoba može učiniti malenom, dio tih ljudi je sa sobom poveo i obitelji, pa su brojke iseljelnih kudikamo veće. I ako to gledamo u desetogodišnjem razdoblju, iz Cetinske krajine su iselile stotine i stotine osoba. Neki od njih se neće nikako ni vratiti.